Ferenc pápa az ortodoxokhoz: Fogjunk össze a szenvedőkért, ne dédelgessük sérelmeinket

Ferenc pápa – 2016. június 28., kedd | 18:31

Szent Péter és Pál liturgikus ünnepe alkalmából évről évre elküldi képviselőjét a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka Rómába. Ennek megfelelően az ünnepet megelőző napon, június 28-án délelőtt Ferenc pápa fogadta az ortodox küldöttséget, és beszédet intézett hozzájuk.

A pápa kiemelte, hogy a katolikus egyház idén az irgalmasság rendkívüli szentévét ünnepli. Isten felénk irányuló irgalmassága olyan kötelék, amely szorosan összefűzi a katolikusokat és az ortodoxokat, és ez kell hogy meghatározza az ökumenikus kapcsolatokat. Ha együtt akarjuk hirdetni Isten irgalmasságának csodáit a világnak, akkor nem dédelgethetünk magunkban sérelmeket, vetélkedést, bizalmatlanságot, haragot. Maga az irgalmasság szabadít meg minket a konfliktusok által megpecsételt múlttól, és megnyit minket a jövő előtt, amely felé a Szentlélek vezet minket.

A katolikus–ortodox teológiai párbeszéd jelentősen hozzájárul az egység útjában álló akadályok felszámolásához – állapította meg a pápa, majd köszönetet mondott a jelen lévő Metód metropolitának, aki az észak-amerikai katolikus–ortodox teológiai tanács társelnöke. Örömre ad okot, hogy a katolikus–ortodox párbeszédért felelős nemzetközi vegyes bizottság szeptemberben újra összeül. A Szentatya így fogalmazott: Imádkozzunk az Úrhoz, hogy értékes munkájuk gyümölcsöző legyen. A pápa imáiba foglalja a bizottság ortodox társelnökét, Jób érseket, és háláját fejezi ki János pergamoni metropolitának, aki éveken át odaadással és hozzáértéssel végezte ezt a kényes feladatot.

Ferenc pápa köszönetet mondott Istennek, amiért áprilisban Bertalan pátriárkával és Jeromos athéni érsekkel együtt elmehetett a görögországi Leszbosz szigetére, hogy találkozzon az odaérkező menekültekkel és migránsokkal. Nagyon megrendítő volt látni az elkeseredést az emberek arcán, imádkozni a tengerbe veszett áldozatokért. Mindez megerősítette, hogy még sokat kell tennünk embertestvéreink érdekében, hogy biztosítsuk számukra a méltóságot és az igazságos bánásmódot. Nagy vigaszt jelentett a szomorúságban Bertalan pátriárka és Jeromos athéni érsek emberi és lelki közelsége. A Szentlélek vezetésével egyre inkább tudatosul a katolikusokban és az ortodoxokban a közös felelősség a rászorulók iránt, híven Jézus Krisztus evangéliumához. Saját keresztény hitelességünket érinti e felelősség közös felvállalása. Ezért a pápa konkrét együttműködésre biztatja a katolikusokat és az ortodoxokat a szenvedő emberiség szolgálatában.

Ferenc pápa végül szólt a nemrég véget ért krétai összortodox zsinatról, amelyen megfigyelőként képviselte a Szentszéket Kurt Koch bíboros és Brian Farrell püspök, a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa elnöke, illetve annak titkára. Imádkozzunk, hogy a Szentlélek segítségével bőséges gyümölcsöt teremjen e történelmi esemény az egész egyház javára – mondta végül a pápa a konstantinápolyi ökumenikus patriarkátus küldöttségének.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria