Ferenc pápa: Csak az irgalmasság tudja meggyógyítani világunkat

Kitekintő – 2013. szeptember 16., hétfő | 14:58

Az esős idő ellenére nagyon sok hívő jelent meg a Szent Péter téren vasárnap délben, hogy elimádkozza a Szentatyával az Úrangyala-imádságot.

A pápa az Apostoli Palota ablakából köszöntötte az egybegyűlteket, köztük az Olasz Katolikus Szociális Hét résztvevőit, akik Torinóban tartották tanácskozásukat a család témaköréről. A pápa megemlékezett egy új argentin boldogról is, José Gabriel Brochero atyáról, aki öszvérháton járta a hegyeket és terjesztette az evangéliumot.

A vasárnapi liturgiában Lukács evangéliumának 15. fejezetét olvassuk, benne az elveszett bárány, az elveszett drachma és a tékozló fiú példabeszédével. Mindhárom példabeszéd Isten öröméről szól – állapította meg a pápa. Isten örül, mert megbocsát. Örül a pásztor, aki megtalálja az elveszett bárányt, örül az asszony, aki megtalálja az elveszett pénzérmét, végül pedig örvendezik az apa, aki visszakapja elveszett fiát. Ebben áll az evangélium, itt van a kereszténység! - szólt Ferenc pápa. Ez nem szentimentalizmus, éppen ellenkezőleg! Csak az irgalmasság tudja meggyógyítani világunkat, amely az erkölcsi bűn, a lelki bűn rákfenéjétől szenved. Csak a szeretet képes betölteni az űrt, a negatív örvényeket, amelyeket a rossz nyit az emberek szívében és a történelemben. Csak a szeretet képes erre, és ez Isten öröme! - kiáltott a Szentatya.

Isten türelmes atyaként vár vissza minket, még ha tékozló fiúként hamis ideálokat, álboldogságokat kergettünk is és mindent elveszítettünk. Tiszteletben tartja szabadságunkat, de mindig hű hozzánk, mindig tárt karokkal vár.

A példabeszédben szereplő idősebb fiú azonban nem érti, mi oka van apjának az örvendezésre, megharagszik, amiért méltatlanra pazarolja szeretetét. Nem érti meg, hogy a megbocsátás öröme, az irgalmasság visz közel minket Istenhez, nem pedig az előírások betű szerinti betartása. „Ha a fogat fogért, szemet szemért elv alapján élünk, sosem tudunk kilépni a rossz örvényéből. A gonosz azzal áltat minket, hogy az emberi igazságossággal megválthatjuk önmagunkat és a világot. Valójában azonban csak Isten igazságossága válthat meg minket! Isten igazságossága pedig a kereszten nyilvánult meg, a kereszt Isten ítélete fölöttünk és a világ felett. De hogy ítél meg minket Isten? Úgy, hogy életét adja értünk. Ez az igazságosság, és egyben az irgalmasság legmagasztosabb aktusa. Jézus arra hív minket, hogy mi is ezt az utat kövessük: "Legyetek tehát irgalmasok, amint a ti Atyátok is irgalmas" (Lk 6,36).”

Ferenc pápa végül azt kérte a Szent Péter téren összegyűlt hívektől, hogy csöndben gondoljanak egy olyan emberre, akivel nincsenek jóban, akire haragszanak, akit nem szeretnek. „Gondoljunk arra az emberre, és csöndben imádkozzunk érte, legyünk irgalmasak vele”. A csöndes imát követően a Szentatya Szűz Mária, az Irgalmasság Anyja közbenjárásáért fohászkodott, majd áldását adta a hívekre.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír