Ferenc pápa fogadta a II. János Pál Alapítvány tagjait

Ferenc pápa – 2016. október 21., péntek | 18:02

A Szentatya a vatikáni konzisztóriumi teremben találkozott október 21-én, pénteken a II. János Pál Alapítvány 250 tagjával. Fennállása 35. évfordulóját ünnepli a szervezet, amelynek célja olyan nevelési, kulturális, vallási és karitatív kezdeményezések támogatása, amelyeket a szent pápa ihletett.


Az eddigi tevékenység összegzése, a jövő új útjainak és céljainak tervezése alkalmával a pápa elsősorban buzdító szavakkal fordult a szervezet tagjaihoz. Az alapítvány számos országban jelen van, de elsősorban Kelet-Európában. Sok diákot támogatott eddig tanulmányai befejezésében.

A pápa arra ösztönözte a szervezet tagjait, hogy őrizzék meg elkötelezettségüket a fiatal nemzedék támogatásában, hogy evangéliumi érzékenységgel és a hit lelkületével tudjanak szembenézni az élet kihívásaival. A fiatalok képzése befektetés a jövőbe, hogy sose rabolják el tőlük a holnap reményét.

A pápa utalt az irgalmasság hamarosan lezáruló szentévére, melynek során Isten irgalmának nagyságáról elmélkedtünk. A mai világban az embert önelégültség tölti el, mintha minden felsőbb hatalomtól függetlenítette volna magát, és azt hiszi, minden tőle függ. Keresztényként legyünk tudatában, hogy minden Isten ajándéka, és a valódi gazdagság nem a pénz, amely inkább rabszolgává tehet minket, hanem Isten szeretete, amely szabaddá tesz minket – mutatott rá a Szentatya.

Ferenc pápa utalt lengyelországi útjára, a lengyel föld két nagy szentjére, Fausztina nővérre és II. János Pálra. Idézett Dives in misericordia kezdetű enciklikájából, miszerint Jézus megmutatta, hogy a szeretet miként van jelen a világban, hogyan irányul az ember felé és ölel át mindent. Ez a szeretet különösen is érezhető a szenvedéssel, az igazságtalansággal, a szegénységgel kapcsolatban. A II. János Pál Alapítvány tagjait azzal buzdította a pápa, amire az Úr emlékeztette Szent Fausztinát: „Szemléld irgalmas szívemet, és saját szívedben és tetteidben valósítsd meg könyörületem úgy, hogy téged is, aki hirdeted irgalmasságomat a világban, járjon át lángja.”

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria