Ferenc pápa gesztusai megelőlegezik társadalmi tanítását

2013. április 9. kedd 10:41

Az igazság szabaddá tesz címmel Várnai Péter, a budapesti Árpád-házi Szent Margit-plébánia plébánosa mondta el gondolatait a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adásában.

Egy pár cipő - A világsajtó egyik része nagy megelégedéssel, a másik része megrökönyödve fogadta azt a Ferenc pápa péteri szolgálatának szentmiséjén készült fényképet, amelyen az egyházfő fekete, enyhén viseltes cipője látszik. Igen, egy fekete fűzős félcipő, olyan hétköznapi kivitelben. Már a megválasztása után fölröppent első hírek is a kifejezetten szolid, köznapi életvitelét említették meg. Buenos Aires-i másfél szobás lakásban lakott, a tömegközlekedést használta. Majd megválasztása után személyesen rendezte római szállodai számláját.

A jámborabb hallgatók is felkapták a fejüket a hírre, miszerint a jelenlegi pápa egy hónapja még otthon magának és barátainak főzött. Sőt szolgálatának első heteiben a munkatársakkal együtt ünnepelt szentmise után az utolsó sor kis zsámolyán ülve imádkozik. Az enyhén barokkos, és főúri külsőségektől sem mentes egyháziak egy része számára különös és meghökkentő ez a stílus. Péter utóda és az assisi szent kései követője jeleket ad. Biztosan sokak számára megkapó és hiteles. A szegények, a kiszolgáltatottak, kizsákmányoltak és a nyolc boldogság rászorultjai itt élnek közöttünk. Nincsenek távol. Nem egy másik földrész vagy ország lakói, hanem a legközvetlenebb közelségben vannak. Mi magunk vagyunk azok. Mi szorulunk rá az egyszerűségre.

Jó két évtizede vonták komolyan kétségbe a világ fenntartható fejlődésének látomását. Meddig lehet kiszipolyozni a környezetet? Meddig lehet préselni az embert? Meddig lehet a tárgyakat, a birtoklást a személy méltósága fölé helyezni? Józan ésszel kikövetkeztethető, hogy a gyakorlati materializmus egyértelműen zsákutca. Feléljük a természet erőforrásait, miközben tönkre tesszük a környezetet.

Hatalmasra turbózzuk a termelést, ami folyamatos túltermeléssel jár. Egyes nemzetek kizsákmányolása pedig új adósrabszolgaságot idéz elő. Emberek tíz és tízmillióinak az életét ismeretlen nevű és arcú üzletemberek határozzák meg. Úgy alakítják a társadalmak, a kultúrák életét, úgy avatkoznak bele hagyományok és vallási rendszerek életébe, hogy őket erre senki meg nem kérte, fel nem hatalmazta, meg nem választotta.

A kápolnában az utolsósorban ülő Ferenc pápa, aki néhány héttel ezelőtt még magának főzte a vacsoráját – nos, lehet üde színfolt, de a kedves idős főpap személyes gesztusait majd akkor is értékelnünk kell, amikor felemeli a szavát az igazságtalanságok ellen! Amikor az egyszerűséget nem csak az egyes emberek, különösen a szegények számára ajánlja, mint kifinomult hívők lelki életét, hanem a gazdaságot és a politikát irányító tényezőként fogja említeni. Amikor Krisztus hitéből fakadóan kifejti az Egyház társadalmi tanítását. Krisztusi szelídséggel, és a szeretet radikalitásával.

Vajon a világsajtó hogyan fogja fogadni az enyhén viseltes fekete cipőt viselő Ferenc pápa tanítását? Hogyan reagál majd a mezítlábasokért, az erőszakot szenvedőkért, az ateizmus áldozatiért aggódó pápa szavaira? Annak a pápának a szavaira, aki fekete fűzős félcipőt visel, olyan hétköznapi kivitelben.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle