Ferenc pápa: Ha megbocsátunk ellenségeinknek, jobban hasonlítunk Jézushoz

Kitekintő – 2013. június 18., kedd | 17:16

A szertartáson koncelebrált Giuseppe Versaldi bíboros, és a hívek soraiban jelen volt a Szentszék gazdasági ügyeinek prefektúráján, illetve a Vatikáni Múzeumokban dolgozó alkalmazottak egy csoportja.

Hogy szerethetjük ellenségeinket? Homíliájában Ferenc pápa éles kérdéseket vetett fel, az emberiség egyes drámáira utalva. Hogy lehet szeretni azokat, akik bombázásról és sok ember meggyilkolásáról döntenek? Hogy lehet szeretni azokat, akik pénzimádatból megengedik, hogy az idősekhez ne jussanak el a gyógyszerek és hagyják meghalni őket? Vagy azokat, akik csak saját érdeküket, a hatalmat keresik, és sokat ártanak? Nehéz dolognak tűnik az ellenség szeretete, de Jézus ezt kéri tőlünk. Ezekben a napokban a liturgia Jézus törvényének felfrissítéséről beszél: a Sínai-hegyen kapott törvénytől a nyolc boldogság törvényéig jutunk el. Mindannyiunknak vannak ellenségei, de végülis mi is ellenségeivé válhatunk másoknak, ha nem akarunk jót nekik – állapította meg Ferenc pápa.

De Jézus azt mondja nekünk, hogy szeressük ellenségeinket! Ez nem könnyű – ismételte többször is a pápa. Azt gondoljuk: Jézus túl sokat kér tőlünk, és ezt inkább a klauzúrás nővérekre bízzuk, akik úgy is szentek, de a mindennapi életben ez nem megy. Pedig működnie kell! – hangsúlyozta a Szentatya. Jézus ezt mondja: Ezt kell tennünk! Mert különben olyanok vagyunk, mint a pogányok, és nem vagyunk keresztények.

Hogyan szerethetjük ellenségeinket? – tette fel a kérdést a Szentatya. Jézus két dolgot mond nekünk: először is, tekintsünk az Atyára, aki felkelti a napot jókra és rosszakra egyaránt, illetve elhozza az esőt igazakra és hamisakra is. Isten mindenkit szeret. A másik dolog pedig, amit Jézus kér tőlünk, hogy legyünk tökéletesek, mint a Mennyei Atya. Kövessük az Atyát a szeretet tökéletességével. Jézus megbocsát ellenségeinek, mindent megtesz, hogy megbocsásson nekik. Bosszút állni nem keresztényi dolog. Hogyan tudjuk szeretni ellenségeinket? – tért vissza eredeti kérdésére Ferenc pápa. Imával – szól a válasz. Amikor azért imádkozunk, aki szenvedést okoz nekünk, az olyan, mintha az Úr jönne olajjal és előkészítené szívünket a békére.

Imádkozzatok – ezt tanácsolja Jézus. Imádkozzatok ellenségeitekért. Imádkozzatok azokért, akik üldöznek benneteket! Imádkozzatok – nyomatékosította a Szentatya. Mondjátok Istennek: Változtasd meg szívüket. Kőszíve van, de változtasd meg szívét, adj neki valódi szívet, hogy jól érezze magát és szeressen! A következő kérdéssel fordulok felétek – folytatta a pápa –, és válaszoljátok meg saját szívetekben: Imádkozom én az ellenségeimért és azokért, akik nem akarnak jót nekem? Ha igen a válasz, akkor azt mondom: Folytasd csak, imádkozz még többet, ez a jó út! Ha a válasz nem, akkor az Úr azt mondja: Szegénykém, te is ellensége vagy másoknak! Imádkozz, hogy az Úr megváltoztassa szívüket. Mondhatjuk azt is, hogy „de nagyot vétett ellenem” vagy, hogy „ők rosszat tettek” . Majd ezzel az érveléssel akarjuk véghez vinni a bosszút vagy a szemet szemért, fogat fogért elvet – fogalmazott a Szentatya.

Ellenségeink szeretete úgy tesz bennünket szegénnyé, mint ahogy Jézus lett azzá, amikor eljött közénk, lealacsonyította önmagát és szegénnyé lett értünk. Valaki azt mondhatná, hogy ez nem jó üzlet, ha az ellenségem elszegényít. Hát persze, a világ kritériumai szerint nem jó üzlet – hangsúlyozta a pápa. De ez az az út, amelyet Jézus kijelölt számunkra, aki gazdagból szegény lett értünk. Ebben a szegénységben, ebben a lealacsonyodásban van a kegyelem, hogy mindannyiunknak bűnbocsánatot szolgáltatott és gazdaggá tett bennünket. Ez az üdvösség misztériuma – mutatott rá Ferenc pápa. A megbocsátással, az ellenség szeretetével szegényebbé válunk. A szeretet elszegényít, de ez a szegénység a termékenység és a mások iránti szeretet magja. Ahogy Jézus szegénysége az üdvösség kegyelmévé vált mindannyiunk számára, gazdagsággá.

Mi, akik ma itt vagyunk ezen a szentmisén, gondoljunk ellenségeinkre és azokra, akik nem akarnak jót nekünk. Ajánljuk fel értük ezt a szentmisét. Jézust, Jézus áldozatát értük, akik nem szeretnek bennünket. És magunkért is, hogy az Úr megtanítsa nekünk ezt a nagyon nehéz bölcsességet, ami nagyon szép is, mert segít hasonlóvá válnunk az Atyához, a mi Atyánkhoz, aki mindenkire felkelti a napot, jókra és gonoszokra egyaránt. Egyben segít hasonlóvá válni a Fiúhoz, Jézushoz is, aki lealacsonyodásában szegénnyé lett, hogy gazdaggá tegyen bennünket a saját szegénysége által – zárta homíliáját a pápa kedden reggel a Szent Márta-házban.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír