Ferenc pápa: Isten az alázat gyakorlásával győz

Ferenc pápa – 2016. február 6., szombat | 17:04

Ferenc pápa február 5-én, a Szent Márta-házban elmondott homíliájában a Keresztelő Szent János halálát elbeszélő evangéliumi részlethez kapcsolta gondolatait. Rámutatott: az emberek „legnagyobbja”, az „igaz és szent”, aki előkészítette az embereket a Messiás érkezésére, egy börtön mélyén végzi.

Egy királynő bosszúálló gyűlölete és a feleségének alárendelt király gyávasága miatt elítélve hal meg Keresztelő Szent János. Mégis így győz Isten – jegyezte meg a pápa, idézve a napi evangéliumot, amely Keresztelő János halálát beszéli el (Mk 6,14–29). – Keresztelő János, az asszonyok szülöttei között a legnagyobb ember, így fogalmaz a Jánost magasztaló formula. Ezt nem egy pápa mondta, hanem Jézus. A legnagyobb szent ő, ezekkel a szavakkal avatta szentté Jézus. János börtönben végzi, lefejezve. Az evangéliumi idézet utolsó mondata is belenyugvást tükröz: „Amikor János tanítványai meghallották, eljöttek, elvitték János testét, és egy sírboltba temették.” Így végzi az asszonyok szülöttei közül a legnagyobb ember. Egy nagy próféta. Az utolsó próféta. Az egyetlen, akinek megadatott, hogy meglássa Izrael reménységét.

Ferenc pápa gondolatban belépve János cellájába a Jánosban munkáló gondolatokat idézte meg: nemcsak börtöne láncai kötötték, hanem a kétség is emésztette minden ellenére. A börtönben a kétség belső kínzásától is szenvedett: „Talán tévedtem? Ez a Messiás nem olyan, amilyennek elképzeltem?” Elküldte tanítványait, hogy kérdezzék meg Jézust: „Mondd meg az igazságot: te vagy az, akinek el kell jönnie?”. Szenvedett ettől a kétségtől. „Tévedtem, hogy olyan valakit hirdettem, aki nem is az? Megtévesztettem a népet?” Az ember belső szenvedését és magányát érezzük.

„Én pedig kisebbedem testben és lélekben…” A kisebbedés lett János élete – ismételte Ferenc pápa. – Egy nagy ember, aki nem saját megdicsőülését kereste, hanem Istenét, és névtelenül végezte. De ezzel a viselkedéssel készítette elő Jézus útját, aki hasonló módon, gyötrődve, magányosan, a tanítványai nélkül halt meg.

Jót tesz nekünk, ha ma elolvassuk ezt az evangéliumi részt, Márk evangéliumának 6. fejezetét. Olvassuk el és lássuk meg, hogy Isten hogyan győzedelmeskedik. Isten másként viselkedik, mint az ember. Kérjük az Úrtól az alázat kegyelmét, amellyel János rendelkezett és ne ékeskedjünk mások érdemeivel és dicsőségével. Elsősorban kérjük a kegyelmet, hogy életünkben mindig legyen hely arra, hogy Jézus növekedhessen, és mi pedig egyre kisebbé váljunk – zárta pénteki reggeli homíliáját Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria