Ferenc pápa: jobb menekülni a bűn elől, a kíváncsiság ártalmas

Kitekintő – 2013. július 3., szerda | 9:39

Ferenc pápa kedd reggeli homíliájában Szodoma pusztulása kapcsán arról beszélt, hogyan reagál az ember, ha nehéz helyzetbe kerül.

Július 2-án, kedden reggel Ferenc pápa szentmiséjén, amelyet a Szent Márta-házban mutatott be, a Szentatyával koncelebrált Manuel Monteiro de Castro bíboros. A szertartáson részt vett az Apostoli Penitenciária Bírósága, valamint a Pápai Egyházi Akadémia papjainak és munkatársainak egy csoportja.

Ferenc pápa homíliájában a napi szentírási szakaszokhoz, a Szodoma pusztulásáról szóló történethez fűzve gondolatait (Ter 19,15-29 és Mt 8,23-27) megállapította: „Lassan cselekedni, hátratekinteni, félni és az Úrhoz, a Szentlélek kegyelméhez fordulni. Ez a négy lehetséges magatartásforma a konfliktusos, nehéz helyzetekben”. Az első magatartásforma Lót „lassúsága”. Lót elhatározta, hogy elhagyja a várost, mielőtt még az elpusztulna, de nagyon lassan cselekszik. Az angyal figyelmezteti, hogy meneküljön, de Lót képtelen elszakadni a rossztól, a bűntől. Mi el akarunk szakadni a bűntől, elszántak vagyunk, de valami visszahúz bennünket.

Így Lót még az angyallal is alkudozni kezd: nagyon nehéz szakítani egy bűnös helyzettel. Nagyon nehéz! – hangsúlyozta Ferenc pápa. Kísértés esetén is nehéz!. De Isten hangja így szól: „Menekülj! Nem tudsz ott küzdeni, ahol a tűz- és a kéneső megöl. Menekülj!” Kis Szent Teréz azt tanította, hogy néha a kísértések idején az egyetlen megoldás a menekülés. Ne szégyelljük magunkat, ha menekülni kényszerülünk; ismerjük el, hogy gyengék vagyunk és menekülnünk kell. Népünk, egyszerű bölcsességében kissé gúnyosan ezt mondja: „A menekülő katona egy másik háborúhoz szükséges”. Meneküljünk, hogy tovább haladjunk Jézus útján – mondta kedd reggeli homíliájában Ferenc pápa.

Az angyal szól, hogy Lót ne tekintsen hátra, hanem meneküljön és nézzen előre. Ez tanács arra, hogy hogyan győzzük le a bűn iránti nosztalgiánkat. Gondoljunk a pusztaságban vándorló Isten népére. Mindene megvolt, ígéretet kapott Istentől. Mégis nosztalgiát érzett az egyiptomi hagyma után, és ez a nosztalgia elfeledtette vele, hogy azokat a hagymákat a rabszolgaság asztalánál ette. Nosztalgiát éreztek, hogy visszatérjenek. Az angyal bölcs tanácsot adott – jegyezte meg a pápa: ne tekints hátra! Menj előre! Ne csináljunk úgy, mint Lót felesége, szakítsunk minden nosztalgiával, mert a kísértések közé tartozik a kíváncsiság is.

Meneküljünk a bűn elől, nosztalgia nélkül. A kíváncsiságra nincs szükség, ártalmas. De ebben a bűnös világban hogyan lehet ezt megtenni? Milyen lehet ez a bűn? Szeretném megismerni.... Nem, hagyd! A kíváncsiság megárt neked. Menekülj és ne nézz hátra! Mindnyájan gyengék vagyunk és meg kell védeni magunkat – mondta Ferenc pápa, majd így folytatta homíliáját a keddi evangéliumról, amely a vihar lecsendesítéséről szól.

A harmadik magatartásforma az, amit a bárkában tapasztalunk: a félelem. Amikor heves vihar tör ki a tengeren, a csónakot hullámok borítják be. „Ments meg minket Uram, elveszünk!” – mondják a tanítványok. A félelem! Ez is az ördög egyik kísértése: félünk attól, hogy előre haladjunk az Úr útján.

Fennáll annak a kísértése, hogy „jobb itt maradni”, ahol biztonságban vagyok. De ez a rabszolgaság Egyiptoma! Félek előre menni, mert nem tudom, hogy az Úr hová vezet el engem. A félelem azonban nem jó tanácsadó. Jézus sokszor mondta: ne féljetek! A félelem nem segít bennünket – hangsúlyozta a Szentatya.

A negyedik magatartás a Szentlélek kegyelme. Amikor Jézus lecsendesíti a háborgó tengert, a tanítványok ámulattal telnek el. A bűnnel, a nosztalgiával, a félelemmel szemben mindig az Úrhoz kell fordulnunk. Nézzük az Urat, szemléljük az Urat. Ez tölt el bennünket ámulattal – olyan szép egy új találkozás az Úrral. „Uram, kísértést érzek arra, hogy ebben a bűnös helyzetben maradjak; Uram, kíváncsi vagyok, hogy megismerjem ezeket a dolgokat; Uram, félek”.

A tanítványok az Úrra néztek és azt kérték: „Ments meg minket Urunk, mert elveszünk!” És ezt követte az Úrral való újabb találkozás ámulata. Nem vagyunk se naív, se langyos keresztények, bátrak vagyunk. Gyengék vagyunk, de bátornak kell lennünk gyengeségünkben. És bátorságunkat gyakran menekülésben kell kifejeznünk, úgy hogy nem tekintünk hátra, hogy ne essünk bele az ártalmas nosztalgia hibájába. Ne féljünk és mindig tekintsünk az Úrra! – hangzott Ferenc pápa buzdítása a kedd reggeli szentmisén.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír