Ferenc pápa március 19-én foglalja el Szent Péter székét

Kitekintő – 2013. március 13., szerda | 22:51

Federico Lombardi szentszéki szóvivő március 13-án este, a pápaválasztás utáni első sajtótájékoztatóján ismertette az új pápa hivatalba lépésének időpontját.

A szentszéki szóvivő elmondta: őt is meglepte, hogy latin-amerikai lett a Katolikus Egyház feje. Azt is meglepve fogadta, hogy jezsuita került az Egyház élére. S „hogy nagy bátorsággal olyan nevet választott magának, amilyet előtte még egy pápa sem. Jezsuitaként az Ignác nevet is választhatta  volna, mégis a Ferenc mellett döntött” – hangsúlyozta Federico Lombardi. 

„Megérintett, hogy mindenekelőtt ő kért magára áldást a Szent Péter téren őt hallgató hívőktől és az is, hogy megemlékezett elődjéről, XVI. Benedekről” – emelte ki a pápaválasztást követő sajtótájékoztatón Lombardi.

A szentszéki szóvivő hozzátette: nem ismeri jól Bergogliót. Először 2005-ben találkozott vele az akkori konklávén és most a pápaválasztás előtti napokban. „Meglepődtem, amikor Bergogliót láttam meg a fehér pápai ruhában” – mondta. Hozzátette, ő is jezsuita, de nem olvasta Bergoglio műveit.

„Attól a perctől kezdve, hogy kilépett a Szent Péter-bazilika erkélyére, látszott, hogy Ferenc pápa szolgálatként éli meg megválasztását” – fogalmazott szemmel láthatóan meghatódva Federico Lombardi.  

Megválasztása után Ferenc pápa telefonon beszélt XVI. Benedekkel, akivel mielőbb találkozik – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az új pápa csütörtökön 17 órakor misét pontifikál a Sixtus-kápolnában a bíborosokkal. Pénteken 11 órakor a Kelemen teremben audiencián fogadja az őt megválasztó bíborosokat és a nem pápaválasztó bíborosokat is. Szombaton 11 órakor a sajtó képviselőit fogadja a vatikáni audienciateremben. (Ezt a bejelentést az újságírók kitörő tapssal fogadták.) Ferenc pápa vasárnap délben Úrangyala-imádságot mond a Szent Péter téren.

Ferenc pápa március 19-én foglalja el Szent Péter székét a Vatikánban. 

MTI/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!