Ferenc pápa nem ellenőr-egyházat akar, hanem szolgáló egyházat

2013. július 29. hétfő 13:45

A pápa első nemzetközi utazása számos meglepetéssel szolgált – írja elemzésében a Vatican Insideren Andrea Tornielli.

Mindenekelőtt az volt meglepő, mekkora energiával, erővel veti bele magát a találkozásokba, nem takarékoskodik az erejével. A fárasztó napok alatt egy pillanatra sem adta jelét annak, hogy fáradt lenne. A fiatalok különleges örömmel fogadták, ő pedig szeretettel, energikusan volt jelen közöttük. A biztonságon sem esett csorba, pedig sokan aggódtak, hogy nem a fedett pápamobillal járja be a várost. Esőben pedig a Fiat Idea terepjárót használta, a pápai autók legkisebbikét.

Leginkább az jellemezte a brazíliai találkozót, hogy Ferenc pápa nagyon szívélyes volt a mindig, kész volt mindenkivel találkozni, nem körülményeskedett, nem vette körül magát papokkal, testőrökkel.

Nyilvánvaló, hogy a programot – szűk környezetével előzetesen egyeztetve – ő maga határozta meg. Négyszer tette meg az utat a Copacabana tengerpartig: az imavirrasztás és a záró szentmise helyszínét ugyanis a rossz idő miatt megváltoztatták. Nem félt attól, hogy végigmenjen a tömeg előtt, megölelte a fiatalokat, megáldotta a gyermekeket, a betegeket. Újdonság volt, hogy a fiatalok sapkákat, zászlókat, pólókat, leveleket dobáltak be a pápamobilba. Ferenc pápa gyakran el is kapott belőlük egyet-egyet, a többit pedig a  testőrök és a titkára lekiismeretesen összeszedték.

A Szentatya üzenetét leginkább jelekben, gesztusokban adta át. A találkozó csúcspoantja a Rio gázai övezetének is nevezett nyomornegyedben tett látogatása volt. Látható volt az öröme, hogy találkozhat ezekkel a fiatalokkal, akik egy évvel ezelőtt átélték a drogdílerek és a drogfüggők hírhedtté vált, véres összecsapásait.

Világos üzeneteket küldött a politikusoknak is: arra hívott, hogy a párbeszéd és a találkozás útját kövessék. Hangsúlyozta: „nem elég a kiengesztelődés, mert egyetlen társadalom sem képes kiengesztelődni, ha megmaradnak a társadalmi egyenlőtlenségek”. Azt kérte a politikusoktól, hogy kötelezzék el magukat a szegénység gyökereinek felszámolására.

Azoknak, akik az utcai tüntetéseken akarják megváltoztatni a világot, Ferenc pápa ezt üzente: minden igazi reform az emberi szív változásából indul ki. Az Egyháztól azt kérte, változtasson mentalitásán és nézzen más tekintettel az emberekre. Ne legyen bürokratikus, ne bízzon túlságosan saját struktúráiban. Pasztorációja ne szabályrendszerekre épüljön, amelyekben a legfontosabb az alapelvek követése, a megfelelő életmód, a jó szervezés, ám amelyek nélkülözik a közelséget, a gyengédséget, a simogatást. Az értékek és a doktrínák hangoztatása nem változtatják meg az embert. Ferenc pápa elítélte az ellenőr-egyházat, amely leginkább a vámhivatalhoz hasonló, ahol nem segítik, hanem ellenőrzik az emberek hitét.

Az utazás kétségtelenül nagy hatással volt Rio de Janeiróra. És az is kétségtelen, hogy elgondolkodásra, perspektívaváltásra ösztönzi az öreg kontinens egyházát is– zárja gondolatait Andrea Tornielli vatikánszakértő.

Magyar Kurír

(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: HungaRio, Vatikán
Vezető híreink - olvasta már?
nem-legenda-merce-kaszap-istvanra-emlekeztek-parbeszed-hazaban
Nem legenda, mérce – Kaszap Istvánra emlékeztek a Párbeszéd Házában

Kaszap István (1916–1935), a fiatalon elhunyt jezsuita novícius tiszteletére rendeztek emlékestet az Ars Sacra Fesztivál keretében a budapesti Párbeszéd Házában szeptember 17-én. Az esten a Parastúdió előadásával és kerekasztal-beszélgetéssel idézték fel a fiatal hitvalló emlékét.

2018. szeptember 18. kedd
berczi-bernat-ciszterci-apat-benedikalasat-unnepeltek-zircen
Bérczi Bernát ciszterci apát benedikálását ünnepelték Zircen

Szeptember 15-én, a Fájdalmas Szűzanya emléknapján tartották az új ciszterci apát benedikálását Zircen. A szertartást Mauro Giuseppe Lepori generális apát végezte. A zirci ciszterci szerzetesközösség július 13-án választotta meg hat évre Bérczi L. Bernát eddigi kormányzóperjelt a monostor apátjává.

2018. szeptember 18. kedd