Ferenc pápa a Porciunkula-kápolnában imádkozik assisi látogatása során

Ferenc pápa – 2016. július 20., szerda | 19:31

Ferenc pápa augusztus 4-i assisi zarándoklata során ellátogat a Porciunkula-kápolnába, ahonnan nyolcszáz évvel ezelőtt a kegyelem forrásai fakadtak Assisi Szent Ferenc számára.

A zarándoklatra két nappal a Porciunkula-búcsú után kerül sor, azután, hogy augusztus 1-jén Perugia érseke, Gualtiero Bassetti bíboros ünnepi szentmisével megnyitja a búcsú nyolcadik centenáriumára rendezett ünnepségeket.

Ferenc pápa helikoptere augusztus 4-én 15.40-kor száll le Assisi Migaghelli nevű sportpályájára, és 18 óra körül indul vissza a Vatikánba.

A Szentatya rövid látogatásának programjából az assisi ferencesek honlapja három mozzanatot tesz közzé: a pápa csendes személyes imája a kápolnában; elmélkedés (Mt 18,21–35 alapján); találkozás a Porciunkula melletti ferences otthonban mintegy tizenöt beteg testvérrel.

A Porciunkula-kápolna (eredetileg Angyalos Boldogasszony-kápolna) Assisitől délre, a városhoz közeli erdőben épült a nép által portiuncula, vagyis ’kicsinyke osztályrész’ néven ismert helyen. Valószínűleg a 6. században építették. A 13. század elején a bencések birtoka volt. Assisi Szent Ferenc 1207–8-ban helyreállította a romos erdei kápolnát, amely jelentős hellyé vált életében: 1209-ben Szent Mátyás apostol ünnepén itt hallotta meg a szegénység evangéliumát (Lk 9,3–5). 1211-ben a bencések neki ajándékozták az épületet. A melléje épített „kolostor” lett a ferences rend ősi anyaháza. 1212-ben Ferenc a kápolnában öltöztette be Szent Klárát, majd a kápolna körül tartotta évenként pünkösdkor a rendi káptalant. Szent Ferenc 1216-ban Perugiában III. Honóriusz pápától kérte és megkapta a Porciunkula-búcsú kiváltságát. 1226-ban itt halt meg.

1569–78 között Giacomo Barozzi da Vignola tervei szerint háromhajós bazilikát emeltek a kápolna és a mellette őrzött Szent Ferenc-cella fölé úgy, hogy a kápolna a központi kupola közepe alatt áll. 1832-ben földrengés volt, a bazilika boltozata a hajók és a szentély fölött beomlott, a kupola és alatta a kápolna azonban sértetlen maradt.

(Forrás: Magyar katolikus lexikon)

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria