Ferenc pápa: „Számomra Romero érsek Isten embere volt”

2014. augusztus 20., szerda | 16:39

A Szöulból Rómába tartó repülőúton az újságírók által feltett kérdések közül az egyik Óscar Romero San Salvador vértanú érsekére vonatkozott – tájékoztat a Vatikáni Rádió. A főpásztor életét 1980. március 24-én oltotta ki gyilkos golyó, miközben szentmisét mutatott be a salvadori főváros egyik kórházának kápolnájában.


Egy olasz származású amerikai újságíró érdeklődött arról, hogy hol tart Romero érsek boldoggá avatási eljárása.

Ferenc pápa válasza az alábbi volt: „Az eljárás a Hittani Kongregációnál volt leállítva 'óvatosságból', ahogy ezt mondták. Most ez az akadály elhárult. Az eljárás átkerült a Szentté avatási Kongregációhoz és követi a szokásos utat. Attól függ, hogy hogyan haladnak előre a posztulátorok.

Nagyon fontos, hogy siessenek, mert szeretném, ha tisztáznák: mikor beszélünk vértanúságról hit iránti gyűlöletből (in odium fidei), vagy azért, mert valaki megvallja a Credót, vagy azért, mert úgy cselekszik testvéreivel, ahogy ezt Jézus parancsolja nekünk. Ez a teológusok munkája, akik most mindezt tanulmányozzák.

Mert Romero mögött ott van Rutilio Grande (szintén salvadori jezsuita atya, akit három évvel Romero érsek előtt, 1977-ben öltek meg egy merényletben két társával együtt) és ott vannak a többiek: másokat is megöltek, akik azonban nem állnak Romero magaslatán. Ezt meg kell különböztetni teológiailag.

Számomra Romero Isten embere volt, de végig kell vinni az ügyet. Kell, hogy az Úr is adjon egy jelet. Ha az Úr akarja, megteszi. Most azonban a posztulátoroknak kell előbbre vinni az ügyet, mert nincsenek akadályoztatások.”

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Címkék: Ferenc pápa
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
harminc-eves-gyerekmaros-uj-segitoket-erdeklodoket-is-varnak-szuletesnapra
Harmincéves a Gyerekmaros – új segítőket, érdeklődőket is várnak a születésnapra

Idén 30 éves a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó keretében működő Gyerekmaros. A szervezők, jelenlegi és volt önkéntesek együtt ünnepelnek április 27-én Budapesten a Katolikus Pedagógiai Intézetben (KaPi), ahova várják azokat a fiatalokat is, akik a jövőben szeretnének csatlakozni a csapathoz.

2019. április 25., csütörtök
urban-erik-az-erdelyi-ferencesek-uj-tartomanyfonoke
Urbán Erik az erdélyi ferencesek új tartományfőnöke

A Kisebb Testvérek (Ferencesek) Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartománya 2019. április 23–27. között tisztújítással egybekötött káptalant tart a csíksomlyói kegyhelyen.

2019. április 25., csütörtök