Ferenc pápa: „Számomra Romero érsek Isten embere volt”

2014. augusztus 20. szerda, 16:39

A Szöulból Rómába tartó repülőúton az újságírók által feltett kérdések közül az egyik Óscar Romero San Salvador vértanú érsekére vonatkozott – tájékoztat a Vatikáni Rádió. A főpásztor életét 1980. március 24-én oltotta ki gyilkos golyó, miközben szentmisét mutatott be a salvadori főváros egyik kórházának kápolnájában.


Egy olasz származású amerikai újságíró érdeklődött arról, hogy hol tart Romero érsek boldoggá avatási eljárása.

Ferenc pápa válasza az alábbi volt: „Az eljárás a Hittani Kongregációnál volt leállítva 'óvatosságból', ahogy ezt mondták. Most ez az akadály elhárult. Az eljárás átkerült a Szentté avatási Kongregációhoz és követi a szokásos utat. Attól függ, hogy hogyan haladnak előre a posztulátorok.

Nagyon fontos, hogy siessenek, mert szeretném, ha tisztáznák: mikor beszélünk vértanúságról hit iránti gyűlöletből (in odium fidei), vagy azért, mert valaki megvallja a Credót, vagy azért, mert úgy cselekszik testvéreivel, ahogy ezt Jézus parancsolja nekünk. Ez a teológusok munkája, akik most mindezt tanulmányozzák.

Mert Romero mögött ott van Rutilio Grande (szintén salvadori jezsuita atya, akit három évvel Romero érsek előtt, 1977-ben öltek meg egy merényletben két társával együtt) és ott vannak a többiek: másokat is megöltek, akik azonban nem állnak Romero magaslatán. Ezt meg kell különböztetni teológiailag.

Számomra Romero Isten embere volt, de végig kell vinni az ügyet. Kell, hogy az Úr is adjon egy jelet. Ha az Úr akarja, megteszi. Most azonban a posztulátoroknak kell előbbre vinni az ügyet, mert nincsenek akadályoztatások.”

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Címkék: Ferenc pápa
Vezető híreink – olvasta már?
tornya-erika-rscj-jezusnak-nagyon-sok-arca-lehet-es-ez-gyonyoru
Tornya Erika RSCJ: Jézusnak nagyon sok arca lehet, és ez gyönyörű!

Tornya Erika Sacré Coeur-nővér január 27-én tette le örökfogadalmát Rómában. Arról kérdeztük – Európa és a világ sokféle vidékén tapasztalatokat szerzett szerzetesként –, hogyan éli meg hivatását, mit jelent az Egyház egyetemessége.

19:59
erdo-peter-mindszenty-biboros-kereszteny-erenyekrol-hosiesen-tett-tanusagot
Erdő Péter: Mindszenty bíboros a keresztény erényekről hősiesen tett tanúságot

Február 13–15. között plenáris tanácskozást tartott az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, melyen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás is. A tanácskozás után, Budapesten kérdeztük a bíborost a találkozóról és a Mindszenty József boldoggá avatásának határkövét jelentő pápai döntésről.

17:25