Ferenc pápa: A szolgálat a valódi hatalom

2013. május 22. szerda, 09:55

A kedd reggeli szentmisén a Szent Márta Ház kápolnájában a Vatikáni Rádió munkatársainak egy csoportja vett részt P. Andrzej Koprowski programigazgató vezetésével. A pápával több, mint 20 jezsuita atya és pap koncelebrált, akik nagy része a Vatikáni Rádió különböző programjaiban dolgozik.

A szertartáson jelen voltak még a Vatikáni Kormányzóság zarándok és turisztikai irodájának alkalmazottai, továbbá Maria Voce, a Fokoláre Mozgalom elnöke.

A keresztény emberek számára az előrehaladás azt jelenti, hogy alázatossá válik, mint Jézus – hangsúlyozta a Szentatya keddi homíliájában.

Ferenc pápa a napi evangélium szomorú történetéből indult ki a hatalomról és a szolgálatról szóló szentbeszédében: Jézus szenvedéséről beszél tanítványainak, akik viszont az úton azon tanakodtak, hogy ki a legnagyobb közülük. A küzdelem a hatalomért az Egyházban nemcsak a mai időszakot jellemzi. Jézus idejében kezdődött – állapította meg a Szentatya. Jézus evangéliumi szemszögéből tekintve a hatalomért folytatott küzdelemnek nem szabadna léteznie az Egyházban, mert a valódi hatalom az, amit az Úr saját példájával tanított nekünk: a szolgálat hatalma.

A valódi hatalom a szolgálat. Ahogy Jézus tette. Nem azért jött, hogy Őt szolgálják, hanem, hogy szolgáljon. Szolgálata a kereszt szolgálata volt. Kiüresítette magát a halálig, a kereszthalálig, hogy szolgáljon és üdvözítsen bennünket. Nincs az Egyházban más út az előrehaladáshoz. A keresztények számára a fejlődés az alázatosságban van. Ha nem tanuljuk meg ezt a keresztény szabályt, akkor sosem fogjuk megérteni Jézus valódi üzenetét a hatalomról. Az előrehaladás kicsiséget és állandó szolgálatkészséget jelent – ismételte a Szentatya. Az Egyházban az a legnagyobb, aki a legtöbbet szolgál, aki leginkább mások szolgálatában áll. Ez a szabály. Ennek ellenére a kezdetektől fogva jelen volt a hatalmi harc az Egyházban – fogalmazott a pápa.

Amikor egy személy valamilyen megbízatást kap, a világ szemében ez egy magasabb pozíciót jelent és azt mondják, hogy „ezt a személyt előmozdították”. Az „előmozdítani” ige szép szó, az Egyházban is használni kell, mégpedig így: „előmozdították a keresztre, az alázatos magatartásra”. Ez az igazi előmozdítás, ami még jobban hasonlóvá tesz bennünket Jézushoz – hívta fel a figyelmet a Szentatya.

Ezt követően emlékeztetett Loyolai Szent Ignácra, aki a Lelkigyakorlatokban a keresztre feszített Úrtól, a megaláztatás kegyelmét kérte. Ez az egyházi szolgálat valódi hatalma. Ez Jézus igazi útja, a valódi előmozdítás, nem a világi értelemben vett kifejezés. Az Úr útja a szolgálat. Ahogy Ő tette, nekünk is mögé kell állnunk a szolgálat útján. Ez a valódi hatalom az Egyházban.

Végül Ferenc pápa homíliájában azért imádkozott, hogy az Úr adja meg nekünk ennek megértésének kegyelmét. A valódi hatalom az Egyházban a szolgálat – nyomatékosította. Azért is imádkozott, hogy megértsük ezt az aranyszabályt, amelyet az Úr saját példájával tanított meg nekünk. A keresztény ember számára az előrehaladás az alázatosságot jelenti – ismételte. Kérjük ezt a kegyelmet – zárta Ferenc pápa kedd reggeli homíliáját.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Címkék: Ferenc pápa
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda