Ferences misszió a hadiösvényeken

Megszentelt élet – 2013. április 19., péntek | 17:59

A magyar ferencesek 1929. és 1952. közötti kínai missziójának tárgyi emlékeiből rendeznek kiállítást Misszió a hadiösvényen címmel Szegeden, a Klebelsberg Könyvtárban. A tárlatot Kálmán Peregrin nyitja meg április 24-én 15.30-kor.

A Kapisztrán Rendtartomány 1928-ban vette át a tiroli ferencesek missziós központját a kínai Hunan tartományban. 1929-ben kezdődött a magyar missziós testvérek toborzása. Azonnal negyven ferences jelentkezett, akik közül még ebben az évben hetet ki is küldtek. A missziós csoport első elöljárója Károlyi Bernát volt, aki később, már idehaza egyike lett hét ferences vértanúnak.

A magyar ferencesek 1930-ban vizsgát tettek kínai nyelvből, és összeállítottak egy kétezer szavas kínai–magyar szótárt. Később újabb magyar rendtagok érkeztek a misszióba. A férfi szerzetesek munkájának segítésére hamarosan a Szatmári Irgalmas Nővérek is megtelepedtek Kínában, akik katekumenátust és árvaházakat vezettek.

A magyar misszionáriusok munkájának eredményességét mutatja, hogy 1936-ban több mint ezer személyt kereszteltek, és 860 katekument, vagyis keresztségre készülőt oktattak. 1937-ben 130 fős iskolát nyitottak.

A misszió anyagi támogatására pasaréti központtal országos hálózatot alakítottak ki. Gyűjtéseket szerveztek, és Kínából hozott tárgyakból, fényképekből vándorkiállítás keretében mutatkoztak be számos helyen az országban. Az egykori tárlat anyagának jelentős részét sikerült megőriznie a szeged–alsóvárosi ferences rendháznak az utókor számára, melyet most a Klebelsberg Könyvtárban mutatnak be.

Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír