A fiatalok szerepe a közjó megvalósításában

2011. május 20., péntek | 8:07

A fiatalokat az igazságosságra és a békére kell nevelni – ez a témája XVI. Benedek pápa 2012-es béke világnapi üzenetének.

A téma a mai világ egy sürgető szükségletével foglalkozik: meghallgatni és elősegíteni az új nemzedékek fontos szerepét a közjó megvalósításában, illetve az igazságos és békés társadalmi rend megerősítésében, ahol teljességükben kifejezésre juthatnak és megvalósulhatnak az alapvető emberi jogok.

Kötelesség hárul a jelenlegi nemzedékre: hogy előkészítse a következő generációk számára a feltételeket, amelyek lehetővé teszik, hogy szabadon és felelősséggel kifejezzék az új világ megteremtésének sürgető igényét. Az egyház üdvözli a fiatalokat, és bennük látja a mindig ígéretes tavasz jelét. Felmutatja számukra Jézust mint a szeretet példaképét, aki mindent újjáalkot.

A közérdekért felelős személyek arra kaptak meghívást, hogy olyan intézmények, törvények és életkörülmények megteremtésén dolgozzanak, amelyeket áthat a transzcendens humanizmus. Ez adhat az új nemzedékeknek lehetőségeket önmaguk teljes megvalósítására (például megfelelő munkát és oktatást) és arra, hogy a testvéri szeretet civilizációját építsék, amely az igazság, a szabadság iránti mélyebb tudatosság, valamint a mindenki számára megteremtett igazságosság felé halad – ez a Szentatya által választott téma prófétai dimenziója a béke pedagógiája útján, amelyet II. János Pál jelölt ki 1985-ben A béke és a fiatalok együtt haladjanak előre, 1979-ben A béke eléréséhez a békére kell nevelni és 2004-ben Időszerű elkötelezettség: a békére nevelés címmel.

A fiataloknak az igazságosság és a béke érdekében kell tevékenykedniük a mai összetett és globalizált világban. Ehhez arra van szükség, hogy új pedagógiai szövetség jöjjön létre mindazok között, akik felelősek a nevelésért és a fiatalok képzéséért. Fontos témája ez XVI. Benedek tanításának, és ez a béke világnapjának megünneplésére írt üzeneteiben is megmutatkozik. Először, 2006-ban az igazságra való igény, majd az emberi méltóságról való elmélkedés formájában jelent meg. Ezt követően az emberi családról, a szegénységről, a teremtett világ iránti gondoskodásról és a vallásszabadságról szóló üzeneteiben került előtérbe – olvasható az Igazságosság és Béke  Pápai Tanácsa sajtóközleményében.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: Vatikán
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

19:59
husvetvasarnapi-szentmisek-puspoki-szekhelyeken
Húsvétvasárnapi szentmisék a püspöki székhelyeken

Országszerte szentmiséken ünnepeltük április 21-én, húsvétvasárnap Urunk, Jézus Krisztus feltámadását. A püspöki székhelyek ünnepi szertartásairól adunk körképet.

15:26