Fogjuk meg a Szűzanya kezét! – Szűz Máriát köszöntötték a váci Hétkápolnánál

2018. szeptember 21. péntek 20:21

A hétkápolnai Szűz Mária nevének szentelt kegyhely búcsúját az idén szeptember 15-én és 16-án ünnepelték a váciak és Vác környékiek, de szép számmal jöttek Budapestről és más egyházmegyékből is zarándokok.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi a helyes, mi a kedves előtte és mi a tökéletes.” (Róm 12,2)


Szombaton késő délután egyre többen és többen érkeztek a Szűzanya köszöntésére, voltak olyanok, akik már hat napja gyalogoltak Nagyorosziból – a Mária Út önkénteseinek szervezésében – Szécsény, Mátraverebély-Szentkút érintésével, hozzájuk útjuk során többen csatlakoztak.


A búcsú programja a Fatimai ájtatossággal kezdődött, majd Varga Lajos segédpüspök mutatott be szentmisét a szabadtéri oltárnál. Ezt követően a kegytemplomban elkezdődött a reggelig tartó virrasztás, melynek keretében több közösség és imacsoport köszöntötte a Szűzanyát. Görögkatolikus testvéreink elénekelték az Akathisztosz himnuszt a legszentebb Istenszülőhöz, majd a gödöllői premontrei szerzetesek vezetésével a jelenlévők vesperást imádkoztak. Késő este a hét kis kápolna mentén – amelyeket eredetileg a Boldogságos Szűz hét örömére és hét fájdalmára állítottak – gyertyás rózsafüzért imádkoztak a hívek.


Az éjféli szentmise után, kora reggel görögkatolikus szent liturgián vehettek részt a virrasztók és zarándokok. Vasárnap reggel és a délelőtt folyamán sorra érkeztek – kakasszóra útra kelő kisebb-nagyobb – zarándokcsoportok a környékbeli településekről a búcsú főmiséjére, amelyet Beer Miklós váci megyéspüspök celebrált, aki kerékpárral érkezett a kegyhelyre. Bevezetőjében hálát adott a Jóistennek a szép időért, a megjelent hívekért, külön köszöntötte azokat, akik gyalog érkeztek a helyszínre, majd a Szűzanya közbenjárását kérve imádkozott a Szentlélek megvilágosító kegyelméért, hogy megértsük, mi a Jóisten akarata és mi a tökéletes.

Homíliájában Szent Pált idézte: „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi a helyes, mi a kedves előtte és mi a tökéletes” – ezzel buzdított minden jelenlévőt a gondolati megújulásra. Valóságos példákon keresztül világított rá a környezetvédelem fontosságára, a teremtett világ napjainkban folyó tönkretételére az önzés és a pazarlás következményeként, az elkényelmesedett világunk problémáira. Majd a Szűzanya példáját említve – aki arra született, hogy Krisztust adja a világnak – hívta imára a híveket a főpásztor: „Fogjuk meg a Szűzanya kezét, aki odavisz Fia keresztjéhez, aki a legnagyobb szeretet példája, aki életét adta értünk, hogy megértsük, mi az Úristen akarata.”


Beer Miklós a jelenlévőket arra kérte, beszélgessenek el egymással arról, mi a hívő ember feladata a világban, hogyan lehet áldozatkészebb egy keresztény ember, akár a legapróbb dolgokban. „Legyünk tudatában a pazarlás és az önzés veszélyeinek, legyünk tudatában annak, hány ember éhezik a Földön, és legyünk hálásak azért, hogy van mit az asztalra tennünk. Ha szüleinknek, gyermekeinknek, rokonainknak, szomszédunknak, embertársainknak szüksége van segítségre, vajon megtesszük-e? Észrevesszük-e bennük Krisztus arcát? Amikor autóba ülünk, gondoljunk arra, tényleg szükséges-e gépkocsival mennünk, vagy elérhetjük célunkat gyalog is? Szükségünk van-e annyi fogyasztási cikkre, amelyeket nap mint nap megvásárolunk? A döntéseitekhez, a megerősítéshez kérjétek a Szentlélek kegyelmét, hogy bátrak és nagylelkűek tudjatok lenni.”


A szentmise végén a főpásztor még egyszer kérte a jelenlévőket, hogy újuljanak meg gondolkodásukban, vizsgálják meg életüket, hol tudnak jót tenni, hogy egy kicsit jobb irányba forduljon az emberiség sorsa, majd a szentmise végén megáldotta a búcsúban vásárolt kegytárgyakat és a jelenlévőket. A liturgia a Pápai és Magyar Himnusz eléneklésével fejeződött be. A templomban és a kegyhelyen ezután folytatódott a közös áhítat, több csoport imával, énekkel búcsúzott a Szűzanyától és a kegyhelytől. Varga Lajos segédpüspök a Hétkápolna történetéről beszélt, délután pedig latin nyelvű római rítus különleges formájában szentmisét celebrálva zárta a búcsú programsorozatát.

Szöveg és kép: Bölönyi Gabriella/Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
papi-szolgalat-kommunizmus-idejen-varju-imre-atyaval-beszelgettunk-20181022155222
Papi szolgálat a kommunizmus idején – Varjú Imre atyával beszélgettünk

Varjú Imre azok között a papok között volt, akik 1956-ban a kórházakban segédkeztek, iratokat sokszorosítottak, majd a megtorlás idején börtönbe kerültek. A súlyos történelmi pillanatokban átélt tapasztalatairól kérdeztük őt. A 2014-ben készült interjúnkat olvashatják nemzeti ünnepünk alkalmából.

12:00
az-eucharisztia-az-egyhaz-eletenek-forrasa-egyhazmegyei-eucharisztikus-lelkinap-oroshazan
Az Eucharisztia az Egyház életének forrása – Egyházmegyei eucharisztikus lelkinap Orosházán

A második előkészületi évre meghirdetett mottó jegyében szerveztek egyházmegyei lelkinapot október 20-án a Békés megyei Orosházán. Az eseménynek a város Jézus Szíve-temploma adott otthont, melynek szomszédságában áll az egyetlen olyan kültéri emlékmű, melyet az 1938-as kettős szentévben állítottak.

2018. október 22. hétfő