Földrengés volt Nógrád megyében - templomok is megsérültek

Hazai – 2014. január 20., hétfő | 16:10

A vasárnap hajnali nyugat-nógrádi földrengés következtében károk keletkeztek a cserhátsurányi és a cserháthalápi templomban. Az 1344-ben épült cserhátsurányi templom Nógrád megye egyik legszebb műemléke.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Angyal Eszter a földrengésről elmondta: hajnalban összesen 38 jelzés érkezett az igazgatóságra 14 településről: Cserhátsurányból, Balassagyarmatról, Csitárról, Galgagutáról, Érsekvadkertről, Szátokról, Nógrádról, Szécsényfelfaluból, Ilinyből, Salgótarjánból, Nógrádmegyerből, Magyarnándorból, Borsosberényből és Szentéről.

A jelzések csak a földrengés észleléséről szóltak, személyi sérülésről, jelentősebb épületkárról nem kaptak bejelentést – tette hozzá. A szóvivő tájékoztatása szerint kisebb-nagyobb károkat 56 esetben jeleztek, négy helyen keletkezett kár önkormányzati épületben.

Két templom is megrongálódott, a cserhátsurányi katolikus templom mennyezetének falai megrepedeztek, a cserháthalápi katolikus templomnak pedig a lábazata, a falak és a homlokzata repedt meg.

Vagyóczki József esperes a Magyar Kurírnak elmondta, már mindkét településen felmérték a templomépületekben keletkezett károkat. Örömteli, hogy az épületszerkezet nem károsodott, de a helyreállítás a templombelső teljes újrafestésével jár.

A cserhátsurányi  nyolcszögletű toronnyal rendelkező római katolikus templomot Csór Tamás építtette 1344-ben. Az eredetileg kisméretű, egyhajós gótikus templomot a megye egyik legszebb műemlékének tartják.

A másik Árpád-kori település, Cserháthaláp Szent Péter és Pálról elnevezett római katolikus templomának elődje késő barokk stílusban épült a XVIII. században. Mai formáját 1907-ben nyerte el, ekkor készült el a torony is. A Szent Pétert és Szent Pált ábrázoló főoltárképet 1790 táján festették.

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium által kiadott közlemény szerint a Richter-féle skála szerinti 4,4-es erősségű földrengés történt vasárnap hajnali 2 óra 34 perckor Cserhátsurány közelében, a földmozgást 2 óra 48 perckor egy 3,4-es erősségű utórengés követte, majd 18 óra 28 perckor Salgótarján epicentrummal egy újabb 2,3-as utórezgést is érzékelt a szeizmológiai központ.

MTI/Magyar Kurír