Főpásztori engesztelő szentmise a Normafánál

Hazai – 2011. december 9., péntek | 15:44

December 8-án, Szeplőtelen Fogantatás ünnepén koncelebrált szentmisét mutatott be Székely János esztergom-budapesti segédpüspök a budai Anna-réten a Szent Korona másolatának jelenlétében. A délutáni szentmisére a zord idő ellenére is közel ezren érkeztek az ország minden tájáról.

A Magyarország lelki megújulásáért felajánlott szentmisét a  Mindszenty bíboros által jóváhagyott, ám a történelem viharai miatt ezidáig fel nem épült engesztelő kápolna helyén mutatta be a főpásztor. Koncelebrált többek közt Bátor Botond, a magyarországi pálos rend tartományfőnöke; Kemenes Gábor nagykovácsi plébános, valamint az eseményt kezdeményező Mészáros Domonkos domonkosrendi szerzetes. Jelen volt a 96 esztendős Regőczi István, a Kútvölgyi Szűz Mária engesztelő kápolna „Parma fidei – A hit pajzsa”-díjjal kitüntetett lelkésze is.

Mészáros Domonkos bevezetőjében Szent Imre példáját idézve kiemelte: Imre halála, „lemetszése” azt is jelenti, hogy immár az ország népének kell folytatnia az ő életét: a tisztaság – vagyis a tiszta, hűséges házasság, illetve a szüzesség – életeszményét. A hitről szólva a domonkos szerzetes a Guadalupei Szűzanya képmására utalva rámutatott: a tudományosan megmagyarázhatatlan módon keletkezett és fennmaradt képen a Szűzanya lába alá vetve láthatók az ősi azték vallás jelképei, s ennek számunkra is üzenete van. Szeplőtelen Fogantatás ünnepe azt üzeni a magyaroknak: nem tagadjuk meg magyarságunkat, ha elvetjük az ősi pogány vallást, és elfogadjuk az új világot, amellyel  Mária és Jézus ajándékozott meg.

Homíliájában Székely János püspök Dániel prófétához hasonlította az engesztelés művének résztvevőit, akinek „arcát szégyen borítja” népe bűnei miatt. A mi arcunkat is szégyen borítja nemzetünk nevében: a meg nem született életek kioltásának bűne miatt, a hit elvesztése miatt, sokak kilátástalanul üres élete miatt. Ugyanakkor hálaadásra is van okunk a számtalan jó kezdeményezésért: a zarándoklatokért, az engesztelésért, a Mária Rádió igehirdetéséért – mondta a főpásztor. Szeplőtelen Fogantatás ünnepére utalva hangsúlyozta: a Szűzanya eltaposta a Sátánt, akinek „bölcsessége” nagyon is kézzelfogható, népek életét mérgező valóság. Székely János püspök végül a Szűzanya közbenjárását kérte, hogy meg tudjuk nyitni Jézus előtt az életünk ajtaját.

Magyar Kurír

(mk)

Fotó: Gieszer Róbert