Franciaország: vita a melegházasság ellen tüntetők létszámáról

Kitekintő – 2013. január 23., szerda | 11:14

Vita kerekedett Franciaországban az egyneműek házasságának törvényes engedélyezése ellen a január 13-án Párizsban megrendezett nemzeti tüntetés résztvevőinek létszámát illetően. Míg a szervezők 800 ezerre becsülik a felvonulók számát, a francia rendőrség csupán 340 ezer főről számolt be.

Most először fordul elő, hogy a párizsi rendőrfőnök személyesen reagál a számítási eljárásukat ért támadásokra, melynek megbízhatóságát a melegházasság elleni tüntetés szervezői erősen vitatják. A szervezők állítása szerint legalább 800 ezer tiltakozó vonult végig Párizs utcáin január 13-án, míg a hivatalos rendőrségi jelentés csupán 340 ezer emberről tesz említést.

Január 16-án Bruno Dary tábornok, Párizs volt katonai kormányzója erősen kétségbe vonta a rendőrkapitányság által közölt számadat hitelességét, és négy számítási módszert megemlítve kijelentette, hogy legalább 800 ezer ember vonult fel a tüntetésen. A Valeurs actuelles című hetilap a honlapjára tett fel egy cikket, melyben egy „nagyon biztos”, de közelebbről meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt állítja, hogy a párizsi rendőrfőnök a tüntetés napján 13 óra körül „maga adott szóbeli utasítást a hivatalának, hogy a tüntetők számát 340 ezer főben állapítsák meg”.

A párizsi rendőrfőnök január 17-én kiadott, hivatalos közleményében visszautasította ezeket a feltételezéseket, hozzátéve, hogy „a Párizsban évek óta használt számítási eljárás pontos és szigorú területenkénti kimutatásokon nyugszik, módszere pedig előre ismert és átlátható”.

La Croix/Magyar Kurír