Fülöp-szigetek – Magellán keresztje és az Eucharisztikus Világkongresszus logója

2016. január 26. kedd 12:43

Január 24. és 31. között rendezik a Fülöp-szigeteki Cebuban az 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Török Csaba teológus helyszínen írt jegyzetét olvashatják Magellán keresztjéről és az Eucharisztikus Világkongresszus logójáról.


A cebui városháza előtti téren áll egy nyolcszögletű építmény, amelyben egy fafeszületet láthatunk: ez Magellán keresztje, a Fülöp-szigetek megtérésének szimbóluma. Az épület mása, benne a kicsinyített kereszttel, ott áll az 51. Eucharisztikus Világkongresszus fő csarnokában, külön emelvényen, amelyet a négy evangélista képe díszít. Jelzi a hit örökségét, a hagyományként kapott evangéliumot, utal a szigetállam megtérésének közelgő 500. évfordulójára, de figyelmeztet is az evangélium megélésének és hirdetésének küldetésére – ez a kongresszus egyik központi szimbóluma.

A Föld körülhajózására útnak indult, Magellán által vezetett expedíció 1521-ben érkezett meg Cebu szigetére, annak azonos nevű fővárosába. Az indiai származású uralkodó jóindulattal fogadta az európaiakat, s nem sokkal kikötésük után feleségével, lányával és nyolcszáz főemberével együtt megkeresztelkedett. A hagyomány szerint ekkor állított fel a nagy felfedező egy fából készült feszületet a főtéren.

A harmonikus kezdetet nehéz idők követték. Magellánt a szomszédos Lapu-Lapu szigeten megölték a bennszülöttek (ma itt van Cebu repülőtere és a nagyvárosi agglomeráció egyik legszebb fövenyes strandja), a csapat nélküle hajózott vissza az Óvilág felé. A helyi villongások és harcok elpusztították a királyi fővárost is. Amikor 1565-ben visszatértek a spanyolok, hogy elkezdjék kiépíteni gyarmati uralmukat, akkor a 44 évvel korábbi partraszállás helyén romokat, üszkös fákat találtak.

A Miguel López de Legazpi konkvisztádor vezette csapat azonban három dologra is ráakadt kutakodása közben, ami kivételes értékkel bír a filippínó katolikusok számára mind a mai napig. A hagyomány szerint fellelték Magellán keresztjét, ám ez nehezen igazolható. Ami biztos, a mai kápolna közelében, egy romba dőlt házban ráakadtak a Santo Niño (Kis Jézus) szobrára – úgy tartják, ezt a frissen megkeresztelkedett királyné ajándékozta Magellánnak, ám a portugál felfedező halála után ott maradt Cebuban, majd a romok alá temetődött, ahol majd’ két generációval később megtalálták a spanyolok. Végül a sziget lelkipásztori ellátásában oroszlánrészt vállaló, az első helyi püspököket adó ágostonos rend templomában helyezték el.

Itt idővel szép bazilikát emeltek, s a zarándokok számára szabadtéri oltár, imahely is épült. A harmadik fontos emlék az első keresztény cebui király sírjának felnyitásakor került napvilágra: a jól mumifikálódott test egy szenvedő Krisztus-szobrot ölelt – így temették el a mélyen hívő uralkodót. A szobor szintén a népi jámborság kedves emléke lett.

 

Magellán legendás keresztje idővel Cebu, sőt a Fülöp-szigetek megtérésének szimbólumává nemesedett (a mai fővárost, Manilát csak később alapították meg a spanyolok). A helyi papság ápolta ezt az emléket, így épült fel 1725-ben a kis kápolna. Idővel az építményt is átalakították, újraemelték, a benne lévő kereszt is későbbi másolat – mégis emlékeztet mindenkit arra, hogyan érkezett meg az evangélium a világnak ebbe a szegletébe, s hogy az őslakosok közül sokan milyen szeretettel fogadták már az első pillanatban az új hitet.

Sajnálatos módon adódott példa erőszakos térítésre, fegyveres elnyomásra, gonoszságra és visszaélésekre is – ugyanakkor Magellán keresztje nem engedi elfelejtenünk, hogy a filippínó katolicizmus történetének csodálatos, fényes lapjai is vannak, amelyek reményt nyújtanak mindenki számára az új evangelizáció korában, amikor arra kapunk meghívást, hogy – II. János Pál szavai szerint – ugyanazt az ősi, talán a történelem viharaiban ledőlt keresztet ismét felegyenesítsük, újra a világ elé állítsuk. Ennek útja a keresztből fakadó remény felszítása, az eucharisztikus hit elmélyítése, valamint a valóság evangélium általi megtisztítása. Ezt az utat pedig mindig a keresztre feszített és feltámadott Krisztus örömének és a hívek élő tanúságtételének kell kísérnie – erre emlékeztet az 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma is.

* * *

Az 51. Eucharisztikus Világkongresszus logójának elkészítésére pályázatot írtak ki, amelyet végül a 19 éves Jason Jaluag nyert meg, aki a Cebu szigetén található Mandaue Cityben lakik, és művészeti tanulmányokat végez. Alkotásának minden eleme szimbolikus jelentéssel bír.

A jelképek felfejtését a kehely fölötti félköríves alakzattal kezdhetjük. Ez a Szentostyára utal, de színével és vonalaival idézi a Napot is, amely a Fülöp-szigetek fő szimbóluma, elválaszthatatlan a filippínó identitástól, valamint a napfényben rejlő reménységtől. A logón hét sugár tör elő belőle: a Szentlélek hét ajándéka. Mindez együtt a kehellyel, középen a kereszttel az Oltáriszentség szimbóluma. A kehely kupáján feltűnik még a jól ismert IHS rövidítés, ami itt sajátos jelentőségre tesz szert: Cebu spanyol neve ugyanis Villa de Santísimo Nombre de Jesús (Jézus legszentebb nevének városa) volt.

Az eucharisztikus jelképektől balra egy hajó látható: utal ez a szigetek közötti közlekedés mindenki által használt eszközére, ezzel együtt az evangélium megérkezésére és átadására, az egész egyházra is. A hajó s a benne lévő három emberfigura színe szintén jelképes. A zöld a remény színe, amely a legnehezebb helyzetekben is újra kihajt. A sötétkék a hit színe – ebbe kapaszkodik bele a két másik alak. Leghátul a piros ember látható: ő jelzi a szeretetet, amely a hit és a remény hajtóereje. A csónak világoskékje mennyek felé tartó zarándoklásunk szimbóluma.

Fotó: Wikipédia

Török Csaba/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
mindszenty-szobrot-allitottak-vaci-karolina-katolikus-altalanos-iskolaban
Mindszenty-szobrot állítottak a váci Karolina Katolikus Általános Iskolában

Az 1956-os forradalom 60. évfordulóján Mindszenty József hercegprímás emléke előtt szoborállítással tisztelgett a váci Karolina Katolikus Általános Iskola és Székesegyházi Kórusiskola. Október 21-én Beer Miklós püspök áldotta meg a Pákh Tibor adományozta szobrot.

2016. október 21. péntek
erdo-peter-biboros-ujabb-ot-evre-az-istentiszteleti-es-szentsegi-kongregacio-tagja-lett
Erdő Péter bíboros újabb öt évre az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció tagja lett

Ferenc pápa újabb öt évre kinevezte Erdő Péter bíborost az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció (Congregatio de Cultu Divino et Disciplina Sacramentorum) tagjává, amiről október 12-én kelt levelében Robert Sarah bíboros, a testület prefektusa értesítette a főpásztort.

2016. október 21. péntek