Gábor arkangyal

2010. március 24., szerda | 14:05

Gábor, Gábriel jelentése: Isten embere, Isten ereje vagy: „Isten erősnek bizonyult”. A keresztények 1969-ig március 24-én ünnepelték a Máriát látogató angyalt, aki hírül adta a szeplőtelen fogantatás, Jézus születésének és messiási hivatásának örömhírét.

Gábor arkangyal, Isten küldötte az örömhírt viszi a gyermektelen asszonyoknak – nemcsak a keresztényeknél, hanem már a zsidóknál és később a muzulmánoknál is nagy tiszteletben tartották. Gábrielt az iszlám vallás is tiszteli, arab neve Dzsibril – hitük szerint ő tárta fel Mohamed prófétának a Koránt. A keresztény hagyomány szerint és az evangéliumok tanúsága szerint Gábriel jelezte Keresztelő János és Szűz Mária születésének hírét is; s ő vitte el Máriának a megtestesülés örömhírét, s hogy a Szentlélek által ő lesz a Megváltó édesanyja.

Gyakori szereplője a szakrális képzőművészeti alkotásoknak. Attribútumai: a hírnöki bot, kereszt, jogar, glóbusz, liliom, olajág, pálmaág, könyvtekercs, füstölő és kard. A IV. század a katakombáiban ifjú, szakálltalan férfiként ábrázolták, szárnyak és nimbusz nélkül; az V. századtól kezdték szárnyas alakként ábrázolni. A XIV. században, főként Itáliában, az ifjú leányos vonásokat kapott, ezen ábrázolásmód vált általánossá a reneszánsz és barokk képeken. A XVIII. századtól újra erőteljes ifjúként jelenítették meg. A festményeken, főangyalként, többnyire Szent Mihály arkangyallal együtt ábrázolják: szerepel a Paradicsomból való kiűzetést, Dániel és Zakariás látomását, Jézus születését megörökítő alkotásokon, ám leggyakrabban az angyali üdvözlet megjelenítésén.

Az angyal látogatása, az angyali üdvözlet a keresztény művészet egyik legkedveltebb témája. A nyugati művészetben Gábrielt többnyire úgy ábrázolják, amint kezében liliomszállal, vagy liliomos pálcával fél térdre ereszkedve köszönti Máriát; kezében szalagos pálca, az Ave Maria (Üdvözlégy, Mária!) köszöntés kezdőszavaival. Az alkotásokról rendszerint nem hiányzik a Szentlélek jelenlététét kifejező galamb sem. Más ábrázolásokon égből áradó fénysugár borul Máriára.

Az Ószövetségben Gábriel magyarázta meg Dániel próféta látomásának értelmét (Dán 8,16–26) és a 70 évről szóló prófécia jelentését (Dán 9,21–27). A zsidó hagyomány Gábriellel azonosítja az angyalt, aki megjelent Sámson anyjának, hogy hírt adjon a hős születéséről. Egyes apokrif iratok szerint a Szodomát és Gomorát elpusztító angyalok között is ott volt. A keresztény hagyomány szerint Gábriel az az égi hírnök, aki meghirdeti Jézus születését a pásztoroknak, és Jézus üres sírjánál az odaérkező asszonyoknak hírül adja Krisztus feltámadását. Lukács evangéliuma Gábrielt úgy említi, mint Isten küldöttét: ö adja hírül Zakariásnak Keresztelő Szent János születését, aki nagy tetteket hajt végre.

Gábriel arkangyal ünnepe csak 1921-ben került be a hivatalos Római kalendáriumba, ekkor tették március 24-ére. Minthogy a keresztény hagyomány Mihályon és Rafaelen kívül Gábrielt is az arkangyalok közé sorolta, katolikus ünnepe később, 1969-ben Szent Mihállyal és Szent Rafaellel együtt szeptember 29-ére került. Az ortodox egyházakban november 8-án ünneplik, de megemlékeznek róla március 26-án és július 13-án is.

Egy legenda szerint Szent István álmában is Gábriel arkangyal jelent meg, felajánlva néki a Szent Koronát.

* * *

Gábor napját követően, március 25-én ünnepeljük Gyümölcsoltó Boldogasszony napját, az  angyali üdvözlet ünnepét.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-hogy-imadkozni-tudjunk-egyugyuve-kell-valnunk
Ferenc pápa: Hogy imádkozni tudjunk, együgyűvé kell válnunk!

Május 22-én a Szentatya befejezte a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Figyelmeztetett, hogy állandóan ápolnunk kell az imádság szellemét, és minden élethelyzetben kapcsolatban maradhatunk az Atyával, ha engedjük, hogy a Lélek imádkozzon bennünk.

2019. május 22., szerda
grzegorz-gorny-az-elet-kulturajarol-az-civilizacio-mely-gyermeket-megoli-halalra-van-itelve
Grzegorz Górny az élet kultúrájáról: Az a civilizáció, mely megöli a gyermekét, halálra van ítélve

Grzegorz Górny lengyel riporter, esszéista, publicista, dokumentumfilm-rendező „Gyilkosság és orvostudomány” című könyve a Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában a közelmúltban magyarul is megjelent. Ennek kapcsán beszélgettünk vele Budapesten.

2019. május 22., szerda
Útravaló – 2019. május 22.

Útravaló – 2019. május 22.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 22.

Mai evangélium – 2019. május 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,1–8

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle