Gaudí és mesterműve, a Sagrada Família

Kultúra – 2010. november 9., kedd | 15:21

A Sagrada Família a modern építészet egyik remekműve. Építése 127 évvel ezelőtt kezdődött el, és egyelőre befejezetlen, előre láthatóan 2030-ra lesz kész. Az UNESCO befejezetlenül is az európai örökség részévé nyilvánította ezt az építészeti csodát, ami kétmillió látogatót vonz évente.

Gaudí negyven évet szentelt az életéből a templom építésére, formába öntötte a templom teológia fogalmát: az eukarisztia és az Istent dicsőítő szertartás helye. Lluìs Bonet i Armengol, a Sagrada Família plébánosa, Gaudí kanonizációjának posztulátora a Zenit hírügynökségnek beszélt a templomról és tervezőjéről. Elmondta, hogy Gaudí híres fiatal építész volt, amikor vállalta a feladatot. Ahogyan egyre jobban belemélyedt a tervekbe, egyre inkább magával ragadta az elképzelés, és minden más, dicsőséget és gazdagságot hozó munkáját hátrahagyta, hogy teljesen ennek a végtelen műnek szentelje életét. A templom plébánosa így ír róla: “Nem vágyott pénzre, dicsőségre, szenvedély égette, amely mély vallásos hitéből fakadt, és egész munkásságát folyamatos imádsággá változtatta. Minden művét Istennek szentelte, igyekezett a polgári alkotásokon is vallásos jelet hagyni, egy Mária-szobrot, keresztet, vagy hasonlót”.

Az építkezés úgy kezdődött, hogy Szent József tisztelőinek társasága templomot akart építeni a Szent Család tiszteletére. Az eredeti tervben két építész szerepelt, ők azonban nem értettek egyet egymással. Az eredeti koncepció egy neogótikus templom lett volna. Ekkor, 1883-ban kérték fel az akkor már híres Gaudít, aki új, meglepő, a legkisebb részletekig kidolgozott tervet alkotott. Rengeteg pénzre lett volna szükség, de senki másra nem számíthatott, csak a Szent József Társaságra. Mindennap imádkozott, és halála előtt azt mondta, Szent József fejezi majd be a művet. Amikor nem volt elég pénz, Barcelona utcáin koldult, sokan őrültnek nézték emiatt. Az adományokból folytatta az építkezést. Ezt vallotta: “A Sagrada Família teljes egészében az isteni gondviselés műve, beleértve az én építészként való közreműködésemet is”. Sajnos nem tudta
befejezni művét, 1926-ban elgázolta egy villamos. A részleteket azonban előre kidolgozta, rengeteg rajzot, vázlatot készített, így aztán munkatársai folytathatták művét. A polgárháború alatt azonban Spanyolországban ateista szelek fújtak, vandál csoportok Gaudí alkotása ellen fordultak, sok vázlatot megsemmisítettek, megszentségtelenítették az építész sírját, és megpróbálták megrongálni a templomot is. A háború végeztével a munkálatok újra kezdődtek.

Gaudí mélyen hívő keresztény volt. Minden reggel elment misére, teljes szegénységben élt, még megfelelő ruhája sem volt. Amikor elgázolta a villamos, nem ismerték fel és a hajléktalanok kórházába vitték. A temetésén viszont hatalmas tömeg vett részt. Halála után megjelent egy kötet, amelyben tizenhét ismert író vallott r
óla, és már akkor nyilvánvaló volt, hogy szent életet élt. Az egyik fejezet címe ez volt: “Isten építésze”.

1992-ben barcelonai katolikusok egy csoportja létrehozott egy társaságot Antoni Gaudí boldoggá avatásáért, összegyűjtötték a szükséges dokumentumokat. Az eljárás egyházmegyei szakasza 2003-ban lezárult, a dokumentumok már Rómában vannak.

A katedrálisnak nem csupán építészeti, hanem vallásos jelentősége is van. Úgy épült, mint a nagy középkori katedrálisok, a hit különleges emlékműve akart lenni, kőből írott könyv, amely Istenről, a teremtésről, és az emberi történelemről szól. A Sagrada Família belsejében nincsenek képek, szobrok, nincsenek oldalkápolnák, semmi nem vonja el a figyelmet az oltárról, a tabernákulumról, a szentmiséről. Három ábrázolás látható csupán: Jézus, Szűz Mária és Szent József ábrázolása, vagyis a Szent Család.

Minden más szimbólum a templomon kívül található: a liturgikus év menetét követve ábrázolja az egész keresztény misztériumot. A szentek alakjain és a bibliai jeleneteken túl Gaudí minden egyes részletet a katalán növény- és állatvilág jeleivel, jelképeivel díszített, hogy a templom a lehető legteljesebben szimbolizálja a katalán népet is. Amikor Francesco Ragonesi bíboros – aki 1913 és 1921 között spanyol apostoli nuncius volt - meglátogatta az épülő templomot, megdöbbent annak szimbolikájától és így szólt Gaudíhoz: “Maga az építészet Dantéja”.

A templom eddig 60 százalékában készült el. Amikor teljesen elkészül, valószínűleg a világ legnagyobb temploma lesz. Készen van a főhajó, a padlózat, az üvegezés, a főoltár. Három homlokzata van, amelyeket Gaudí maga nevezett el a születésről, a szenvedésről és a dicsőségről. Mindhárom homlokzatnak három kapuja van, a három teológia erény szimbólumai: a hit, a remény, és a szeretet kapui. A Születés homlokzata napkelet felé néz, és az életet jelképezi. Gótikus stílusban épült, modern elemekkel egészül ki, és számos, természetből vett megjelenítéssel, virág- és állatábrázolással, teknőcökkel, csigákkal, kacsákkal, kakasokkal, baglyokkal, amelyek élénkséget kölcsönöznek a homlokzatnak. A Szenvedés homlokzata Jézus szenvedésére és halálára emlékeztet, az elkeseredést és a fájdalmat jeleníti meg: csupasz, egyszerű formákkal, mértéktartó díszítéssel, őszi-téli hangulattal. A Dicsőség homlokzata még befejezetlen, dél felé néz, és az embert ünnepli a teremtésben.

A templom másik oldala egy erdőre emlékeztet, magas, ég felé törő fákkal. Gaudí azt akarta ábrázolni, hogy a természet a teremtő Istenhez vezet. Úgy vélte, a teremtés nem fejeződött be, hanem folytatódik azokon a teremtményeken keresztül, akik Isten lelke szerint munkálkodnak. Azt mondta: “Akik a természet törvényeit választják új műveik alapjául,
együttműködnek a Teremtővel”. A Sagrada Família-templom építményén 18 különböző magasságú torony emelkedik az ég felé. Tizenkét torony a tizenkét apostol szimbóluma. A négy magasabb torony a négy evangélistát jelképezi, az ő hagyományos szimbólumaik díszítik csúcsaikat. Még magasabb a Szűz Máriának szentelt torony, ezen egy csillagkorona áll. A legmagasabb pedig Jézus tornya, amelyen egy nagy kereszt áll. Ez a torony 170 méter magas és messziről látszik. Nappal csillognak rajta a mozaikok, éjjel pedig a többi torony felől rá vetített fénytől ragyog.

A Sagrada Familia adományokból épül, amelyeket egy civil egyesület felügyel. A Sagrada Familia történetéről, építéséről és a hozzá kapcsolódó dolgokról első kézből tájékozódhat a templom honlapján.

Magyar Kurír