Gödöllő új temploma: a Szentháromság-templom

Hazai – 2007. augusztus 24., péntek | 8:10

2007. augusztus 25-én délelőtt 10 órakor kerül sor Gödöllőn az újonnan épült Szentháromság templom felszentelésére, melyet Beer Miklós váci megyéspüspök végez.

Gödöllő vegyes felekezetű város, ahol húszezer katolikus, ötezer református, kilencszáz evangélikus és néhány száz, kisegyházhoz tartozó hívő él. Három felekezeti iskola és egy óvoda működik: a Református Líceum, a Premontrei Szent Norbert Gimnázium és a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda. A városban három plébánia van: a Máriabesnyői, a Premontrei és a Gödöllői plébánia (Kastélytemplom, ill. most már a Szentháromság templom).

Gödöllőn sajátos helyzet alakult ki az elmúlt 250 évben, amikor Grassalkovich Antal letelepedett és megépítette a kastélyt a kápolnával együtt, melynek felszentelésére 1749-ben került sor. Az impozáns kápolnát családja és a kastélyban szolgáló katolikusok részére építette. Később, ahogy a katolikusok száma növekedett és a közösség formálódott, nem készült számukra új otthon.

A Kastélytemplom befogadóképessége mindössze kb. 450 fő, a vasárnapi templomba járók száma pedig átlagosan 1200 fő. A helyi közösség csoportjainak élete is kinőtt minden keretet. A hittancsoportok (gyerekek, ifjúság), bibliakörök, lelkiségi csoportok, a fiatal és idősebb házasok, baba-mama klub, férfiklub, énekkarok, katekumencsoportok összejövetelei már egymást zavarták a helyhiány miatt. A kastély idegenforgalma pedig szinte lehetetlenné tette a nyugodt közösségi életet. Ezért vált szükségessé az építkezés.

Az új épületkomplexum három egységből áll: az 1000 fő befogadására képes templom, a plébánia és a közösségi ház. Az építkezés három szakaszban zajlott, a telket a város adományozta.

Legelőször a plébániaépület készült el melynek átadására és a templom alapkőletételére 2004. szeptember 18-án került sor. A második szakaszban a közösségi ház épült fel, a különböző csoportok ezt az épület részt 2006 szeptemberében vették birtokba. A most felszentelendő templom a harmadik szakaszban készült el, saját templomot, új otthont teremtve a gödöllői egyházközségnek. A Kastélytemplom miséző helyként természetesen megmarad, de vasárnaponként csak egy szentmise lesz ott.

A beruházás költségeinek háromötödét a Váci Egyházmegye biztosította, kb. 5% benne a költségvetési támogatás, a többi, mintegy 180 millió forintot a plébániaközösség saját forrásaiból teremtette elő. Az új épületegyüttes belső kialakítása praktikus, építészeti megoldása időtálló, és egyszerűségében esztétikailag is szép. Mindez Nagy Tamás Ybl-díjas építész tervezőmunkáját dicséri, aki a kivitelezés munkálatait is aprólékosan végigkísérte és segítette. Az igényes kivitelezés az Épkomplex Kft. szorgalmas munkájának eredménye.

Cím: Szent Imre utca 15.

Szecsődi Péter plébános/Magyar Kurír