Görögkatolikus kápolnát szenteltek Miskolctapolcán

Hazai – 2012. február 29., szerda | 10:31

Orosz Atanáz püspök szentelte fel a miskolci Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium Szent Kereszt-kápolnáját, amelyet a kollégisták a Kiengesztelődés kápolnájának is neveznek.

A miskolci Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium (cigány szakkollégium) udvarán álló kis faház eddig főként rekollekciók, imaórák, ünnepi liturgiák helyszínéül szolgált. Több hónapos előkészület előzte meg a szentelést. Végül a helyére került a két alapkép, az oltár és az előkészületi asztal.

Az ünnepség február 19-én, vajhagyó vasárnap délelőtt 10 órakor körmenettel kezdődött. Orosz Atanáz püspök, a papság és az asszisztencia megkerülte a kápolnát. A főpásztor a Dicsőség Királyának érkezését hirdette, ami után bebocsátást nyert a kápolnába. Az ünnepség első részében, míg a gyülekezett zsoltárokat énekelt, zajlott a kápolnaszentelés szertartása. Miután felöltöztették az oltárt, a szentelés utolsó mozzanata a falak olajjal, szenteltvízzel és tömjénezéssel való megszentelése volt.

Az esemény a kápolna első püspöki szent liturgiájával folytatódott. Atanáz püspök a megbocsátásról és a kiengesztelésről tartott szentbeszédet. Kiemelte: a mai fiataloknak rengeteg akadállyal kell szembenézniük, problémák soraival kell megküzdeniük. Az egyetem kihívásokkal teli, amivel szembesülve a hallgatók elgyengülhetnek, könnyen feladhatják. Egy-egy sikertelen vizsga, rosszul sikerült tantárgy dühöt, haragot válthat ki az emberből. Ám a kollégium kis kápolnájában vigaszra lelhet bárki. A megbocsátás és kiengesztelődés szent helye lett az e napon felszentelt Szent Kereszt-kápolna. Szeretet tölti be a légkört, lelkünkkel érezhetjük az Úr jelenlétét. A fiatalok bármikor feltöltődhetnek, kiengesztelődhetnek, elmondhatnak egy-egy imát. Immár a miskolctapolcai kollégistáknak is van kápolnája, melynek ajtaja mindig, mindenki előtt nyitva áll – hangsúlyozta Orosz Atanáz püspök.

Hajdúdorogi Egyházmegye/Magyar Kurír