Hagyjuk sírni a szívünket

Ferenc pápa – 2013. október 7., hétfő | 14:21

Ferenc pápa október 6-án, a vasárnapi Úrangyala-imádság alkalmával a lampedusai áldozatokért való csöndes imára hívta a Szent Péter téren összegyűlt zarándokokat.

„Szeretnék veletek együtt megemlékezni azokról az emberekről, akik Lampedusán vesztették életüket múlt csütörtökön. Imádkozzunk csöndben mindannyian ezekért a testvéreinkért: nőkért, férfiakért, gyermekekért... Hagyjuk sírni a szívünket. Imádkozzunk csöndben.”

A Szentatya hálás szívvel mondott köszönetet Assisi lakóinak a szeretetteljes fogadtatásért, amelyben Szent Ferenc városában részesítették, apostoli látogatása során. Örömét kifejezve, Ferenc pápa így fogalmazott: „Gondoljátok el, hogy ez volt az első alkalom, hogy Assisibe utaztam, és nagy ajándék volt számomra e zarándoklat, amelyet éppen Szent Ferenc ünnepén tehettem. Köszönöm Assisi lakóinak a meleg fogadtatást: nagyon köszönöm!”

A vasárnapi evangéliumi szakaszból kiindulva a pápa a mustármag példabeszédéről elmélkedett. „Emberi szemmel lehetetlen dolgokat vihetünk véghez, ha csak egy kis hit van bennünk, oly apró, mint a mustármag, de valódi és őszinte.” A hit évére utalva, így fohászkodott: „Mi is, amint az apostolok, mondjuk Jézus Urunknak: 'Növeld bennünk a hitet' (Lk 17,5-6). Igen, Uram, a mi hitünk kicsiny, a mi hitünk gyenge, törékeny, de felajánljuk neked így, amilyen, hogy Te növeld azt. Ismételjük együtt: Uram, növeld bennünk a hitet! Uram, növeld bennünk a hitet! Hogy ő növelje azt.

Az Úr válasza erre az, hogy elég 'ha csak akkora hitetek lesz is, mint a mustármag', olyan kicsi, de valódi, őszinte, akkor emberileg lehetetlen, elképzelhetetlen dolgokra lesztek képesek. És ez így igaz! Mindannyian ismerünk olyan egyszerű, alázatos embereket, akiknek nagyon erős a hite, és tényleg hegyeket mozgatnak meg. Gondoljunk azokra az édesanyákra és édesapákra, akik nagyon nehéz helyzetekkel szembesülnek, vagy azokra a súlyos betegekre, akik lelki békét sugároznak azok felé, akik meglátogatják őket. Ezek az emberek éppen hitük miatt nem kérkednek azzal, amit tesznek.”

A Szentatya emlékeztetett rá, hogy október a misszióknak szentelt hónap: „gondoljunk arra a sok misszionáriusra, férfiakra és nőkre, akik azért, hogy elvigyék az evangéliumot, mindenféle akadályt legyőztek, valóban életüket adták. És ez mindannyiunkat érint: személyes életünkben, a mindennapokban valamennyien tanúságot tehetünk Krisztusról, Isten erejével, a hit erejével. Hitünk apró, de erős: ennek az erejével tegyünk tanúságot Jézus Krisztusról.”

De vajon honnan meríthetjük ezt az erőt? – vetette fel a kérdést a pápa. Istentől, az imádságban – mondta. – Az imádság a hit lélegzete: egy bizalmi kapcsolatból, egy szeretetkapcsolatból nem hiányozhat a párbeszéd, és az ima a lélek párbeszéde Istennel – hangsúlyozta a Szentatya.

Október a rózsafüzér hónapja is. A pápa a pompeji Szűzanyához, a Rózsafüzér Királynőjéhez fohászkodott, hiszen „a rózsafüzér az imádság egyik iskolája, a hit iskolája”.

Az Úrangyala elimádkozása után Ferenc pápa megemlékezett a fiatal olasz szeminarista, Rolando Rivi vértanúságáról, akit vasárnap avattak boldoggá Modenában. A 14 éves fiatal a hit elleni gyűlölet áldozata lett 1945-ben, amikor a papság elleni erőszakhullám őt is magával sodorta. Az volt a bűne, hogy papi öltözéket viselt abban az időszakban, amikor az Egyház fölemelte szavát a háború utáni túlkapások ellen – ismertette a Szentatya.

„De a Jézusba vetett hit legyőzi a világ szemléletét! Adjunk hálát Istennek ezért a vértanú fiatalért, az evangélium hősies tanújáért. Hány 14 éves fiatal szeme előtt áll példája: egy bátor fiatal, aki tudta, hogy mennie kell, ismerte Jézus szeretetét szívében, és az életét adta érte. Szép példa a fiatalok számára”.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír