Hajléktalanná vált Európa fővédőszentje

Kitekintő – 2016. november 5., szombat | 14:05

A Közép-Olaszországot sorozatosan megrázó földrengések következtében nemcsak mintegy 200 ezer lakóhely sérült meg, de Norciában összeomlott a Szent Benedek-székesegyház is. A Szent Benedek és ikertestvére, Szent Skolasztika szülőhelye fölé épült templomnak csak a homlokzata maradt meg október 30-án.

Itt akarunk maradni és új hivatásokat szeretnénk ösztönözni – nyilatkozta Benedict Nivakoff bencés szerzetes, a székesegyházhoz tartozó apátság alperjele a Vatikáni Rádiónak. – A remény mindig Krisztustól indul újra, nem a romokból, hanem a lelki alapokból. A szerzetesi élet, és ebből adódóan mindannyiunk élete lelki zarándokútra kell, hogy épüljön, amely a mennyország felé tart. Nem arról van szó, hogy az épületek nem számítanak, sőt nagyon is fontosak, de az ilyen pillanatokban ráébredünk, hogy van, ami fontosabb ennél.

Benedikt Nivakoff szerint a helyieknek erős a kötődésük a templomhoz, hiszen Szent Benedek a legismertebb ember, aki valaha is Norciában (latin néven Nursia) lakott. Az emberek nagyon tisztelik, a bencésekben pedig védőszentjük nagyköveteit látják, ezért mindenben segítenek nekik és az imáikat kérik. A szerzetesek október 30-án, vasárnap reggel a földrengés idején is imádkoztak, és Istennek hála, csodálatos módon senki nem halt meg.

A helyettes házfőnök szerint Nursiai Szent Benedek, Európa védőszentje vitathatatlanul az európai kultúra kulcsfigurája. „Ha a történtek új ablakot nyitnak kontinensünk előtt, és hozzásegítik ahhoz, hogy új megvilágításban szemlélje saját gyökereit, akkor elmondhatjuk, hogy ez a nagy szenvedés egyik gyümölcse lesz” – mondta az amerikai származású bencés, és hozzátette: „Szent Benedek mindig biztos pont volt a számunkra és az is marad.”

A norciai közösség szerzetesei a világ különböző részeiből származnak, de a tragédia után nem akarnak elmenni, éppen ellenkezőleg, még inkább maradni akarnak. „Itt akarunk fölépíteni egy házat a bencéseknek, amely sokkal szilárdabb és nagyobb lesz, hogy több hivatást tudjunk befogadni. Az egész világ megmozdult, hogy a segítségünkre siessen, hiszen Szent Benedek és a bazilika közel van az emberek szívéhez. Ezt mindig tudtuk itt, Norciában, de most különösen is rádöbbentünk.”

Az egész világot bejárta az a megindító kép, amelyen a földrengés után szerzetesek és világiak együtt imádkoznak térden állva a leomlott bazilika homlokzata előtt. Benedikt Nivakoff úgy véli, a térdeplő ember képe mindig a bűnbánatot idézi, azt a pillanatot, amikor rádöbbenünk, hogy hibáztunk. Ezért nagyon fontos megkérdezni magunktól egy ilyen tragédia után: „Isten megmentette az életemet, miért? Miben kell változnom?”

A bencés elöljáró szerint nehezen vesszük észre a csodákat. Ám ha megnézzük a földrengések menetét, látható, hogy egy 3-as erősségű lökéssel kezdődött, aztán 4-es, 5-ös, végül 6-os erősségű rengések következtek, ezt követte a legutolsó, az október 30-i legerősebb földmozgás. „A sorozatos rengés felkészítette a lakosságot, hogy hagyják el a várost, legyenek óvatosak – mi, szerzetesek is. Ha ugyanis nem lett volna a többi földrengés, most a bazilika romjai alatt lennénk.”

Az alperjel úgy látja, csak lassan lehet meggyőzni az embereket, hogy ne hagyják el a földrengés sújtotta területet. Az ott lakók egyelőre nehezen térnek vissza otthonaikba, és ez érthető, hiszen átfogó újjáépítésre van szükség ahhoz, hogy tényleg biztonságban érezzék magukat az épületekben.

Egy perugiai vállalkozó, aki az elmúlt években már sokszor finanszírozta a kolostor javításait, fölajánlotta a segítségét a bazilika újjáépítéséhez is. Benedikt Nivakoff reméli, hogy Brunello Cucinelli és mások segítségével mindkét kolostoruk újjáépülhet. Ugyanis Szent Benedek szülőhelye mellett a norciai bencéseknek van még egy – a földrengésekben szintén megrongálódott – házuk a hegyekben.

Szent Benedek, a bencés rend alapítója és ikertestvére, Szent Skolasztika 480 táján születtek a szabin hegyvidék kis püspöki székhelyén, Nursiában (ma Norcia), jómódú szülők gyermekeiként. Benedek a tanulmányainak, majd a szerzetesi életnek szentelte magát, és így megtalálta a maga válaszát kora problémáira, Skolasztika pedig teljesen a felebaráti szeretet gyakorlásának élve, az öregek és a betegek szolgálatában, hű és áldozatos társa lett fivérének. Megértette az eszményekért folytatott küzdelmeit, segítette túljutni csalódásain, és imádságával támogatta munkáját.

A hagyomány szerint a most szinte teljesen összeomlott Szent Benedek-bazilika a testvérpár egykori szülőhelye fölé épült. A földrengés előtt bárki megtekinthette az ősi épület maradványait a templom kriptájában. A bazilika a 12. században épült, de többször is átalakították a későbbi évszázadok során. Épen maradt homlokzata és a földrengés áldozatául esett, 14. századi tornya egyaránt a helyi építészeti stílus tipikus példája.

A norciai apátság honlapján most is megtekinthető, milyen volt a földrengés előtt.

(Katolikus lexikon, Norciai Bencés Apátság)

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatikáni Rádió, NBC News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria