Hálaadó ünnepség Õsiben

2010. május 20., csütörtök | 14:34

A Veszprémi Főegyházmegye egyik legrégebbi településén, a Várpalota melletti Õsiben nemrég ünnepséget tartottak abból az alkalomból, hogy a község Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére szentelt templomában elkészült az Angyali üdvözletet ábrázoló, Steiner Rudolf alkotta főoltárkép restaurálása.

A második világháború idején az emberi szeretetlenség, a bűn kiáradása következtében az ősi plébániatemplom nehéz sorsra jutott, a fegyveres harcok számos sebet ejtettek falain, tetőzete szinte megsemmisült, de tavaly, a település ezeréves jubileumának évében sikerült felújítani. A háborúban a főoltárkép is megsérült, öt lövést kapott. A lövések helyei mint a stigmák emlékeztettek évtizedeken át a háború kegyetlenségére, mely a Szűzanya „testén” is sebeket ejtett. A sebek begyógyítását Felhősi István restaurátor végezte el – hangzott el Beke Zsolt plébános ünnepi bevezetőjében.

Az ünnepi szentmisét Gyűrű Géza prelátus, általános érseki helynök mutatta be. Szentbeszédében a Szűzanya gondoskodó szeretetét állította példaként a mai édesanyák, szülők elé. Mária figyelt gyermekére, mindig tudta, hogy hol van, s amikor egy kis időre szem elől tévesztették Józseffel, akkor addig keresték nagy ijedelemben, amíg meg nem találták őt. 

A papság évére utalva a helynök kiemelte: Szűz Mária a papok édesanyja is, aki szerető figyelemmel kíséri útjukat, szolgálatukat. Avilai Szent Terézt idézte, aki mikor megválaszották a kármelita nővérek vezetőjének, a perjelnői székbe a Szűzanya szobrát ültette, mondván: „Õ a ti vezetőtök”.

A szertartás végén papi és szerzetesi hivatásokért imádkoztak.

Toldi Éva/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: egyházmegyék
Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle