Harminckét hirosimai atombomba erejével

Egy magyar misszionárius a Fülöp-szigeteki földrengésről

Megszentelt élet – 2013. október 17., csütörtök | 10:26

Harminckét hirosimai atombomba – így mondják a szakértők, jellemezve a keddi természeti katasztrófa erősségét. Sokan meghaltak, és még többeknek mindenük megsemmisült – nyilatkozza a Fülöp-szigeteken történt földrengés szörnyűségeiről a szemtanú, Lányi Béla verbita.

Már tavaly is átéltünk egy 6,9-es erősségű földrengést, de ez most 7,2 erősségű volt. A mi épületeink – a misszió és az egyetem területe – kevésbé sérültek meg, mert masszív építésűek, de sokaknak mindenük megsemmisült. Egy testvérjelöltünk családjának a háza teljesen összeomlott, ugyanúgy a plébániatemplomuk, mely a Fülöp-szigetek egyik legrégebbi műemléke volt – tájékoztatta a szerkesztőséget Lányi Béla, a verbita rend misszionáriusa.

A jelenlegi adatok szerint 110 ember veszítette életét, sokan megsérültek. A földrengés centruma Bohol szigetén, Manilától, a fővárostól 630 kilométerre volt. Ott épületek, hidak, egész városrészek váltak romhalmazzá. A leginkább érintett területeket Boholban máig nem lehet megközelíteni, így a pusztulás teljes mértékéről még nem alkothatunk képet.

A sűrűn lakott Cebuban – ahol Lányi Béla él – további halottakról és sérültekről érkeztek jelentések. Az ország három legrégebbi katolikus templomában komoly károk keletkeztek, így a Santo Niño-bazilikában is.

A leginkább érintett egyházmegye, Tagbilaran püspöke, Leonardo Medroso imára szólított fel. Ebben az egyházmegyében romhalmazzá vált az ország két legrégebbi temploma, a Szeplőtelen fogantatásról elnevezett, XVI. században épült templom Baclayonban, és a XVII. században épült San Pedro-templom Lobocban. Az egyházmegye katedrálisa is megsérült, de nem dőlt romba, a templombelső néhány értékes szobra azonban megsemmisült.

Cebuban is több templomot érintett a pusztulás. Leomlott a beszámolónkban szereplő bazilika harangtornya, rommá vált a Szent Katalin-templom, valamint St. William de Aquitane plébánia temploma.

A cebui Basilica del Santo Niño azon a helyen épült, ahol 1565-ben megtalálták a Santo Niño, gyermek Jézus fából faragott szobrát. Ezt a szobrot Magellán hozta Cebu szigetére 1521-ben, és adta át ajándékul a Hara Amuhannak, az uralkodó Raja Humabon feleségének. Ezzel az ajándékkal mondott köszönetet a házaspárnak a megkeresztelkedésért, amit további keresztelkedések követtek alattvalóik körében. Magellán egykori ajándékát, a gyermek Jézus faszobrát a mai napig őrzik a bazilikában, és a Fülöp-szigetek legősibb és legszentebb vallási ereklyéjeként tisztelik. A mai bazilika alapjait 1735 februárjában rakták le. Négy év alatt felhúzták az egész épületet, 1739-re elkészült a masszív kőépület. 1889-ben ablakokkal egészítették ki, majd 1965-ben átfogó felújítást végeztek az épületen, de eredeti struktúráját nem változtatták meg. Ebben az évben VI. Pál pápa a templomot Basilica minor rangra emelte, ekkor kapta a ma is használatos Basilica minore del Santo Niño nevet. 1990-ben hozzákapcsoltak egy zarándokközpontot, mely 3500 ember tud befogadni. Alagsorában múzeumot nyitottak, ahol bemutatják a Fülöp-szigetek megkeresztelkedésének történetét. 

Heritage task force elnevezéssel már létrejött az Egyházzal szorosan együttműködő összefogás a templomok helyreállítására.

A Fülöp-szigetek több mint hétezer szigetből áll. A régióban három különböző tektonikai lemez súrlódik, ami a gyakori földrenéges oka. A következményeiben legsúlyosabb rengés 1976-ban következett be az ország déli részén, akkor 7,6 erősségű rengést mértek. Akkor hétezer ember veszítette életét, egy hasonló erősségű rengésnél 1990-ben északon 2400 áldozatot jelentettek.

Magyar Kurír

(té)