Harmincöt család költözik el a pécsi nyomortelepről

Hazai – 2015. április 16., csütörtök | 13:20

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat pécsi szervezetének közreműködésével több mint harminc szegregátumban élő család költözik a város más részeiben pályázati forrásból vásárolt új otthonába, hogy méltó körülmények között kezdhessen új életet – tájékoztat a Bama.hu.


A Baranya megyei hírportál és a Dunántúli Napló beszámolója szerint Pécsett öt szociális városrehabilitációs program kezdődött nemrégiben, ezek keretében szegregált területekről költöztetik át a lakókat a város más részein üresen álló lakásokba. A programban részt vesz a Khetha­nipe Egyesület és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A lakások megvásárlásához szükséges forrást a Dél-Dunántúli Operatív Program pályázatán nyerte el az önkormányzat. A projekthez a pécsi önkormányzatnak nem kellett önerőt biztosítania, viszont az ingatlanok a város bérlakásállományát gazdagítják. A szociális városrehabilitációs programban a Hősök terén, Somogy-Bányatelepen, Pécsbányán, valamint György-telepen élők vesznek részt, összesen harmincöt család költözhet új lakásba.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat végzi a projekt szakmai koordinálását. Csonkáné Utasi Katalin, a karitatív szervezet pécsi modellprogramjainak vezetője elmondta: feladataik közé tartozik a napi rendszerességű aktív szociális munka, a közösségfejlesztés, és több területen a munkába állás segítése is.

A szociális munka része a lakhatási programelemben részt vevő családok felkészítése, kísérése, valamint az intézményekkel, szolgáltatókkal és a hatóságokkal való kapcsolattartás is. A szociális munkásokkal kialakított folyamatos együttműködés eredményeként azok a családok költöznek ki a szegregátumból, melyek a projekt megkezdésekor költözési szándékukról nyilatkoztak, egyéni fejlesztési tervvel rendelkeznek, teljesítették az együttműködési megállapodásban vállalt kötelezettségeiket, valamint legalább egy családtagjuknak munkája van. A szeretetszolgálat szociális munkásai heti rendszerességgel nyomon követik a családok beilleszkedését.

Fotó: Bama.hu

Magyar Kurír