Háromszáz éves a szegedi ferences templom főoltára

Megszentelt élet – 2013. november 5., kedd | 9:12

Idén 300 éves az alsóvárosi ferences templom főoltára, melyhez számos néphagyomány kapcsolódik. A kerek évfordulóra különleges tárlatvezetésekkel, pedagógusnappal és Facebookos játékkal is készül az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont.

1713 óta ékesíti a szegedi alsóvárosi templomot a gyönyörű barokk főoltár, melynek egyik ékessége a Szűz Mária-kegykép. A 17. századi olajfestmény a Napba öltözött Asszonyt ábrázolja, és valószínűleg egy elpusztult középkori alkotás pótlására készült. A hagyomány szerint a kegyképet összegöngyölték, és 1552-ben a törökök elől a templom melletti Csöpörke-tóba rejtették, ahonnan nyolcvan évvel később került elő. Egy török akarta itt itatni a lovát, amikor a jószág sértetlenül fordította ki patájával a festményt tóból.

Egy másik legenda szerint 1697-ben Szűz Mária, a Szögedi Segítő közbenjárásának volt köszönhető, hogy a keresztény sereg Zentánál legyőzte a törököket, mégpedig úgy, hogy a Szűzanyának ezt a főoltáron is ábrázolt képét látták maguk felett lebegni a törökök, ami megrémítette őket.

Az alsóvárosi templom főoltárának háromszázadik születésnapjára különleges programokat szervez a ferences látogatóközpont. November 7-én nyílt napot rendeznek pedagógusok számára, november 9-én, szombaton pedig a széles nyilvánosságot várják különleges tárlatvezetésekkel. Az érdeklődők megismerkedhetnek az oltárhoz kapcsolódó legendákkal, valamint archív felvételek segítségével betekintést nyerhetnek az oltár építésének rejtelmeibe is.

A látogatóközpont munkatársai Facebookos játékot is indítanak iskolás osztályok számára. Azok az osztályok, melyek megfejtik és beküldik a főoltáron lévő „aranycsapat” tagjaival kapcsolatos kérdéseket, egynapos kolostori tartózkodást nyerhetnek, interaktív gyermekfoglalkozáson és gyertyafényes vacsorán vehetnek részt, majd a kolostor immár a látogató központhoz tartozó részében, egykori szerzetesi cellákban alhatnak.

Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír