Hatvan év után görögkatolikus templom épül Dunakeszin

Hazai – 2014. február 3., hétfő | 14:11

Január utolsó napjaiban emelték helyére a Dunakeszin épülő görögkatolikus templom toronysisakját. A 2001-ben indított templomépítkezés másfél megyényi területen élő görögkatolikus család számára teremti meg a Szent Liturgia méltó helyszínét. A Magyar Kurírt Bubrik Miklós parókus tájékozatta.

Az új dunakeszi templom a hozzá tartozó épületekkel – parókia, közösségi ház, keresztelő kápolna – tízemeletes panelházak, új építésű lakópark, temető és forgalmas főút környezetében épül. A tervezésben arra törekedtek, hogy a templom visszatükrözze a keleti hagyomány örökségét, ugyanakkor ne hasson idegenül ebben a világban sem, ne jelentsen kényszerű „időutazást” az emberek számára. A Daragó László tervei alapján épülő örmény bazilikára hasonlító templom igazi ékszerdoboz saját környezetében.

A Váci Görögkatolikus Egyházközség megalapítása a '60-as évekig nyúlik vissza, amikor a görögkatolikusok által sűrűbben lakott keleti országrészből – a termelőszövetkezetekbe való kényszerű belépés után – az emberek a főváros környékére, a gyárak vonzáskörzetébe költöztek: Dunakeszire, Fótra, Gödre és Vácra. A váci filia megszervezését Cselényi István kezdte el, és Magyar András fejezte be. A településeken akkortájt 30-40 görögkatolikus család telepedett le. Önálló parókiává 2001-ben váltak, amikor az akkori parókus, Papp Miklós elindította a templomépítés előkészítésének munkáját. 2010. június 6-án tették le az alapkövet. Az új parókus, Bubrik Miklós folytatta az építkezés előkészítését: a végső tervek nyomán, az anyagi hátteret megteremtve 2012 júniusában kezdték meg  a kivitelezést. Most sikerült a toronysisakot is a helyére emelni. A folytatás az anyagi lehetőségek függvénye lesz, de a jelen állapotfelmérés külső munkálatokat teljes egészében el tudják majd végezni.

Ma az egyházközség másfél megyényi területén – Fóttól Szobig – 436 görögkatolikus család él. A templomépítés lehetőséget ad arra, hogy folyamatosan megtapasztalják és megéljék az összefogás örömét, a közösséghez tartozás erejét és Isten kegyelmét.

Magyar Kurír
(té)