Hatvan éve szentelték pappá Jáki Teodózt

Megszentelt élet – 2012. július 24., kedd | 9:34

Jáki Teodóz bencés szerzetes hálaadó gyémántmisét mutatott be Sopronban.

Teodóz atya július 21-én, szombaton a balatonfelvidéki Salföldön, az egykori erdei romtemplomnál koncelebrált szentmisét Bognár István soproni plébánossal és a pálos szerzetesekkel.

Bognár István meghívására ezt követően együtt érkeztek Sopronba, hogy Jáki Teodóz hálaadó gyémántmisét mutathasson be vasárnap az Árpádházi Szent Margit-plébánia híveinek és a Bencés Diákszövetségnek.  Koncelebrált tanítványa, Butsy Lajos, a kárpátaljai missziós éveiről július 12-én hazaérkezett új fertőrákosi plébános és fegyházlelkész, aki nagy örömmel kapcsolódik be a soproni diákszövetség mozgalmas életébe.

A vasárnapi ünnepi nagymisén a soproni Endrédy Csanádról elnevezett Bencés Diákszövetség elnökét, Teodóz atyát a házigazda plébános, Bognár István után Tuba Jenő helyettes elnök köszöntötte, aki laudációjában méltatta Teodóz atya 60 éves pap-tanári, zenei, néprajzkutatói pályafutását, emberbarát egyéniségét.

A hálaadó szentmise köszönő és tanító szavaival Teodóz atya a hívősereggel megtelt templomban szólt életpillanatairól, szüleiről, bencés testvéreiről, tanárairól, barátairól, akik a 60 éve folytatott papi pályán segítették. Hálával gondol rájuk, hogy az Úr szőlőmunkásaiként a jó Isten kegyelmét közvetítették számára. Elmondta: a kapott talentumokkal igyekezett úgy bánni, hogy minél több talentumot adhasson vissza az Úr megérkezésekor.

A szentmise végén mindenki apostoli áldásban részesülhetett, XVI. Benedek pápa különleges felhatalmazása révén, a gyémántmisés tanártól.

A temperamentumos fiatalsággal megáldott, 83 éves Teodóz atya e helyszínről a zalai cserkészek tíz falujának meghirdetett összejövetelére igyekezett újabb tanúságtételre, így rájuk is kiterjesztette a Szentatya áldását – írta szerkesztőségünknek Német István.

A fotókat Pup Vilmos készítette.

Magyar Kurír