„A házastársak hűsége valójában Krisztus hűsége”

A MÉCS Családközösségek lelkinapja Budapesten

Hazai – 2010. február 15., hétfő | 17:10

A téli időjárás ellenére közel kétszázan érkeztek Budapestről és az ország különböző településeiről a MÉCS Családközösségek hagyományos lelkinapjára, amelyet Bíró László püspök vezetett február 13-án.

Bíró László püspök elmélkedéseiben a családellenes nyelvi mesterkedésekről, a házasság lelki erőforrásairól, valamint – a papság éve jegyében – a papság és a házasság jel-szerepéről szólt. Rámutatott: ma a család ellen hátrányos megkülönböztetés érvényesül, aminek hatékony eszközei a nyelvi csúsztatások. Fel kell ismernünk a tolerancia, a diszkrimináció, a házasság, a szabadság kifejezések valódi jelentését és azok átértelmezését; ragaszkodnunk kell a bibliai emberképhez és a keresztény családideálhoz, amely számunkra nem eszmény, hanem valóság.      

A házasság szentségéről szólva a főpásztor így fogalmazott: „Az esküvőn az igent valójában nem egymásnak, hanem egymásra mondtátok ki. Igenetek azt jelentette: Úgy szeretlek, hogy egy életen át képes vagyok számodra megjeleníteni azt, ahogyan Isten Jézusban szereti az embert – az új és örök szövetséget." 

A püspök párhuzamot vont a papság és a házasság között. „A pap hűsége – éppúgy, mint a házastársak hűsége – valójában Krisztus hűsége. Õ az, aki megtart, ezért az ezüst- vagy aranymisén, ezüst- vagy aranylakodalmon valójában nem a papot és nem a házaspárt, hanem Krisztust és az ő hűségét ünnepeljük. Az idő múlásával a szeretet neve: hűség" – fogalmazott a főpásztor.

Mindhárom elmélkedést egy-egy házaspár tanúságtétele követte; az utolsó után rövid kiscsoportos beszélgetés következett, majd délutáni szentmisével zárult a program.

Az elmélkedések – a korábbi években elhangzott beszédekhez hasonlóan – meghallgathatóak a MÉCS Családközösségek honlapján.

Magyar Kurír