A Mindszenty-emlékmű jubileumát ünnepelték Nemesgulácson

Kishírek – 2014. december 3., szerda | 14:40

Huszonöt esztendővel ezelőtt, 1989. november 19-én állították fel Nemesgulácson Magyarország első szabadtéri Mindszenty-emlékművét – az eseményre való megemlékezésről a Veszprémi Főegyházmegye tájékoztat.


Hálaadásra és emlékezésre gyűltek össze a nemesgulácsi templom kertjében a helybeli és távolabbról érkezett hívek. A megemlékezés a Himnusz eléneklésével vette kezdetét, majd Takács Péter tanuló Mécs László Magyar bíboros 1946-ban című versét szavalta. Ezután Cséry Gergő nemesgulácsi plébános köszöntő szavai következtek.

Az ünnepségen felolvasták Nagy Károly apát kanonoknak, a veszprémi székesegyház plébánosának levelét, aki annak idején az emlékművet megálmodta. „Testvéreim köszönöm, hogy mellettem és az ügy mellett álltatok. Legyetek büszkék e bátorságért, a győzelem az Isten kezében van. Kérlek Benneteket neveljétek gyermekeiteket igazi magyar kereszténynek. Nézzetek körül, csak így győzhettek!” – írta Károly atya az ünneplőknek.

Az ünnep szónoka Pehm László volt, aki Mindszenty bíboros unokaöccse. Szavaiban felidézte az egykori bíboros és magyar főpap rendíthetetlenségét és mélységes hitét, ugyanakkor rámutatott arra a krisztusi szeretetre, amelyet minden körülmények között megőrzött szívében.

A megemlékezésen részt vett Kovács Gergely posztulátor a Mindszenty Alapítvány képviseletében, illetve Németh Szilvia a Mindszenty Társaság részéről. Ezt követően hálaadó szentmisére került sor a nemesgulácsi Páduai Szent Antal-plébániatemplomban, melyet Pehm László celebrált, majd a jelenlévők imádkoztak Isten szolgája Mindszenty József boldoggá avatásáért, elhelyezték a megemlékezés és a tisztelet koszorúit, és mécseseket gyújtottak az emlékművön.

Fotó: Veszprémiérsekség.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria