Az én szerzetesem: Lengyel Donát OFM

Megszentelt élet – 2015. február 17., kedd | 12:00

A megszentelt élet évében meghirdettük „Az én szerzetesem” kampányunkat. Azt kérjük olvasóinktól, osszák meg velünk, ki a kedvenc szerzetesük – vagy más megszentelt életet élő ismerősük –, mit jelent ő számukra. Ferences növendékek mutatják be Lengyel Donátot, és köszöntik őt rendi névnapján.


A mi szerzetesünk Lengyel Donát (Dodi) atya, a pasaréti ferences rendház tagja. Azért választottuk őt, mert ferences derűjével, jellegzetes mozdulataival és kifogyhatatlan történeteivel, amelyeket gyakran prédikációiba is belesző, rendi közösségünk igazi színfoltja. A humor ott kezdődik, ha olykor magunkon is tudunk nevetni – és ő tud! Még akkor is, ha nagyon kimerült: „Elhatárolódom önmagamtól”, vagy „Magamba zárkózom, és eldobom a kulcsot” – szokta ilyenkor mondani. (Ezeket a mondatait nevezzük összefoglaló néven „dodizmusnak”.) És másnap – bár „hétfő reggel még a fű se nő” – mégis új elhatározással siet a reggeli zsolozsmára.

Donát testvér a pasaréti ferences plébánia káplánja. Vérbeli lelkipásztor! A nyolc rábízott hittancsoport, plébániai közösség vezetése mellett, amelyekben a legkülönfélébb korosztályokkal foglalkozik, szívügyének tartja a betegek lelki gondozását. Fáradhatatlanul látogatja a kórházakban vagy otthon fekvő betegeket, időseket, nagy figyelemmel és szeretettel fordulva mindegyikükhöz.

Tréfálkozva szívesen nevez másokat „Öreg Joker”-nek, de mi tudjuk, hogy az igazi Jolly Joker ő, aki tényleg bármikor elérhető, és nem utasít vissza semmilyen szolgálatot, legyen az keresztelés, gyóntatás, beszélgetés… Ez az odaadottság példa nekünk, akik a szerzetesi életnek még az elején járunk.

Rendi nevét, a Donátot azért választotta, mert a jelentése: megajándékozott. Sugárzik róla, hogy a hivatását, istenkapcsolatát valóban ajándékként éli meg. Ezért ő maga is ajándék nekünk és nagyon sokaknak. Istennek legyen hála érte!

Ferences növendékek

 

Kapcsolódó fotógaléria