A hit évének megnyitó eseményei az egyházmegyékben

Október 11-én kezdődik a hit éve

2012. október 9., kedd | 13:02

XVI. Benedek pápa a II. Vatikáni Zsinat megnyitásának 50. évfordulója alkalmából, 2012. október 11-i kezdettel meghirdette a hit évét. Az új evangelizáció szellemében rendezett tematikus év a Szentatya szándékának megfelelően 2013. november 24-én fejeződik be. Hazánkban az egyházmegyék saját szervezésű programokkal kapcsolódnak a hit évéhez, így a megnyitás is egyházmegyénként zajlik. Az alábbiakban az egyes egyházmegyék megnyitó programjait ismertetjük.

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye:
A hit éve ünnepélyes megnyitására október 7-én, vasárnap 18 órai kezdettel, a társszékesegyház búcsúünnepéhez kapcsolódóan került sor Nyíregyházán. Az ünnepi szentmisét Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök mutatta be. A szentmise záró mozzanataként indult útjára az a zarándokkereszt, amely Krisztusba és az Egyházba vetett hitünket és a katolikus hitben való egységet szimbolizálja. A kereszt a tervek szerint az év folyamán minden plébániára eljut majd, ahol a hívek saját templomukban is megújítják hűségüket Krisztushoz és az Egyházhoz.

Egri Főegyházmegye:
Ternyák Csaba egri érsek október 11-én, csütörtökön a 10 órai szentmise keretében nyitja meg a hit évét az egri bazilikában.

Esztergom–Budapesti Főegyházmegye:
Az egyházmegye főpásztora, Erdő Péter bíboros a Szentatya által Rómában összehívott püspöki szinóduson képviseli a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát és az egész magyar Egyházat. A főpásztor részt vesz a hit évének XVI. Benedek pápa által celebrált megnyitó szentmiséjén is a Szent Péter-bazilika előtti téren október 11-én, csütörtökön délelőtt.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében a hit évének megnyitására egész napos papi találkozó keretében kerül sor október 11-én, csütörtökön Esztergomban, a Szent Adalbert Központban. A zártkörű eseményen a papok bekapcsolódnak a Rómában zajló liturgiába, meghallgatják Erdő Péter bíboros videoüzenetét, majd előadásokat hallgatnak meg a hit évéhez kapcsolódó témákról, amelyek a tematikus év plébániai megünnepléséhez is segítséget nyújtanak.

Győri Egyházmegye:
A hit évének megnyitása alkalmából október 11-én, csütörtökön 18 órakor Pápai Lajos megyéspüspök és az egyházmegye papsága koncelebrált ünnepi szentmisét mutat be a győri székesegyházban.

Hajdúdorogi Egyházmegye:
Kocsis Fülöp püspök a nyíregyházi belvárosi görögkatolikus templomban nyitja meg a hit évét október 13-án, szombaton a 18 órakor kezdődő virrasztás keretében.

Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye:
Bábel Balázs érsek október 11-i kezdettel a heti bibliaórákat a II. Vatikáni Zsinatról, illetve a hit évével kapcsolatos témákban tartja. Az egyházmegyében október 21-én missziós vasárnap nyílik meg hivatalosan a hit éve: a főpásztor 16 órakor a kalocsai Szent József-templomban celebrál ünnepi szentmisét. A Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény diákjai irodalmi zenés összeállítást mutatnak be a Credo hitigazságairól.

Miskolci Apostoli Exarchátus:
Orosz Atanáz püspök-exarcha a székesegyházban október 13-én az esti virrasztás keretében nyitja meg a hit évét.

Pannonhalmi Területi Apátság:
A Pannonhalmi Területi Apátságban október 14-én, vasárnap 10 órakor nyílik meg a hit éve a pannonhalmi bazilikában tartott szentmise keretében. Főcelebráns: Várszegi Asztrik püspök-főapát.

Pécsi Egyházmegye:
A Pécsi Egyházmegyében az október 13-án, szombaton a horvátországi Vocinba szervezett egyházmegyei zarándoklat keretében nyílik meg a hit éve.

Szeged–Csanádi Egyházmegye:
„Fény a világnak, fény az egyháznak” címmel tart teológiai előadást a II. Vatikáni Zsinatról Kiss-Rigó László megyéspüspök október 17-én, szerdán 19 órakor a Gál Ferenc Főiskolán (Szeged, Dóm tér 6.), a Szent Imre Katolikus Egyetemi Szakkollégium meghívására.

Székesfehérvári Egyházmegye:
Október 10-én, szerdán az egyházmegye sajátságos és hagyományos ünnepén, Prohászka Ottokár születésének 154. évfordulóján nyitják meg a hit évét a székesfehérvári Prohászka-emléktemplomban. Spányi Antal megyéspüspök szeretettel hívja az ország minden részéből a papokat és híveket a 16 órakor kezdődő előadásra, és az azt követő szentmisére 17 órára. A szentmise keretében a megyés főpásztor ünnepélyesen meggyújtja a „hit gyertyáját”, melynek lángját minden egyházközségnek, oktatási és központi intézményeinknek szeretné jelképesen átadni.

A délután programja:
16.00: Mózessy Gergely: Köszöntő
16.05: Baku Eszter: A Prohászka-emléktemplom építésének tervpályázata

Szombathelyi Egyházmegye:
Veres András püspök október 11-én, csütörtökön 18 órakor szentmise keretében nyitja meg a hit évét az szombathelyi székesegyházban.

Váci Egyházmegye:
Beer Miklós püspök egyházmegyei zsinatot hirdetett, amely október 11-én, a II. Vatikáni Zsinat 50. évfordulóján, a hit éve nyitónapján veszi kezdetét. A főpásztor 10 órakor celebrálja a zsinat nyitó szentmiséjét a váci székesegyházban.

Veszprémi Főegyházmegye:
Márfi Gyula veszprémi érsek október 20-án, szombaton 10 órakor a veszprémi Szent Mihály-bazilikában szentmise keretében nyitja meg a hit évét az egyházmegyében. Ezen a napon folyamatos szentségimádás lesz a bazilikában. A Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban (Veszprém, Vár u. 31.) a különböző pasztorális területek munkacsoportjai mutatkoznak be.

MKPK Sajtószolgálat/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
isten-hatar-tuloldalan-var-gorfol-tibor-irasa-jean-vanier-halalara
Isten a határ túloldalán vár – Görföl Tibor írása Jean Vanier halálára

Mi történik, amikor meghalunk? „Azt hiszem, nyugovóra térünk. Majd felébredünk, és fény vesz körül minket... Hirtelen megpillantunk egy arcot. Találkozunk valakivel. Nem válunk eggyé, de kapcsolatban vagyunk. Egyszer csak ráébredünk, hogy ez a személy szeret minket.”

2019. május 19., vasárnap
ferenc-papa-jezus-szeretetevel-azokat-is-szeretni-tudjuk-akik-bantottak-bennunket
Ferenc pápa: Jézus szeretetével azokat is szeretni tudjuk, akik bántottak bennünket!

Május 19-én a vasárnapi evangélium alapján a Szentatya Jézus új parancsának értelméről elmélkedett a déli Mária-ima elimádkozását megelőzően.

2019. május 19., vasárnap