A hit évének zárása versennyel, koncerttel Debrecenben

Hazai – 2013. november 10., vasárnap | 12:00

Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök nyitotta meg a „20 éves a Debrecen – Nyíregyházi Egyházmegye” című hittanversenyt Debrecenben a Szent József Gimnázium dísztermében 2013. november 9-én. A vetélkedőt az egyházmegye négy nagyobb városában: Debrecenben és Nyíregyházán november 9-én, Kisvárdán és Mátészalkán pedig november 16-án  mintegy 400 fő hittanos gyermek részvételével rendezik meg az egyházmegye oktatási intézményeiben.

A főpásztor megnyitó gondolataiban hitit évének közeli befejezésére utalva elmondta: az év során a hittanórákon azokra a hitigazságokra irányult a diákok figyelme, amelyeket megélve segítségükre van az életükben. A főpásztor hozzátette: a hittanverseny nemcsak egy vetélkedő, hanem játékos együttléte a közösségeknek, csapatoknak, amelyben a gyermekek tanúságot tehetnek hitükről a világnak, valamint képet kaphatnak arról, hogy hol tartanak vallásos ismereteikben. Ez után bátorította őket arra, hogy minél többet ismerjenek meg a katolikus Egyházról, a hit igazságairól és arról a közösségről, ahová tartoznak, amelyben a vallásos életüket élik.

Bancsi Zoltán a Szent Anna székesegyház káplánja a debreceni vetélkedő egyik szervezője elmondta, hogy Debrecenben 9 csapatban mintegy 100 gyermek mérte össze tudását. Az általános- és középiskolás korú gyermekek elsőként 10 feladatból álló feladatlapot töltöttek ki, amelynek megoldása részletekbe menő, széles körű bibliai ismeretet feltételezett. A számtalan kérdés megválaszolásához tudni kellett a jubileumát ünneplő egyházmegye alapításának körülményeit, történelmét, Bosák Nándor püspök atya, az egyházmegye első püspökének a jelmondatát, a püspökszentelés dátumát, az utolsó három pápa gondolatait, jellegzetes mondatait kellett felismerniük, és nem utolsó sorban felidézték a hit-éve imádság szavait, értelmezték a hit éve-logó ábrázolását, annak hiányos rajzát kiegészítették.

Ezután akadályversenyek színesítették a napot.  A feladat során többek között Ábrahámnak Istenbe vetett bizalmát imitálták bizalomjáték során, kincskeresésben, liturgikus színek és tárgyak párosításában is ügyeskedtek, plakátot készítettek az egyházközségük templomáról, összefoglalták a székesegyház történetét, meghatározott szavakból imát, valamint az irgalmasság cselekedetét gyakorolva levelet írtak egy beteg gyermeknek. A felkészítésben és a feladatok összeállításában közreműködtek az egyházmegye hitoktatói.

A hittanverseny meghatározó eleme a Képmás Zenekar Csillagszámláló című koncertje. A zenekar az esemény címadó dalát kifejezetten erre az alkalomra írta, amelyben Ábrahámnak, a hit emberének történetét dolgozták fel. A debreceni versenyen a Képmás Zenekarral az akadályversenyek után találkozhattak a diákok.

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye/Magyar Kurír