A hivatás az új evangelizáció szíve

Hazai – 2011. július 8., péntek | 11:26

Az ausztriai Hornban rendezték meg június 30. és július 3. között az Európai Hivatásszolgálat (EVS) éves kongresszusát, melyen 23 ország 45 képviselője vett részt. Janka Ferenccel, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) főtitkárhelyettesével a SIR olasz katolikus hírügynökség készített olasz nyelvű interjút, melynek magyar változatát a Vatikáni Rádió tette közzé.

Nemcsak Európában, hanem a világ szinte minden országában csökkennek a papi és a megszentelt életre szóló hivatások. A kérdéssel kapcsolatban, hogy elegendő figyelmet szentelnek-e a hivatáspasztorációnak, a találkozó egyik előadója hangsúlyozta: perspektíva-váltásra van szükség, ha az egyházról és a hivatásokról beszélünk. Ha állandóan azt ismételgetjük, hogy az egyház válságban van, hogy csökken a hivatások száma, akkor szomorúak, lehangoltak leszünk, még mielőtt bármit is mondtunk volna a témáról. Azt kellene értékelnünk, ami van, azokat, akik jelen vannak, és meg kellene szabadulnunk mindenféle nosztalgiától. Jézus sem siránkozott, amikor a nép vezetőinek ellenállásával találkozott, hanem az Atyát dicsőítette: „Áldalak téged, Atyám, mert elrejtetted ezt a bölcsek és okosak előtt és kinyilatkoztattad a kicsinyeknek” (Mt 11,25).

A hivatás az új evangelizáció szíve, középpontja – szögezte le Janka Ferenc. A II. Vatikáni Zsinat nagy teológiai intuíciója, hogy Isten mindnyájunkat személyesen hív, mindnyájunknak sajátos hivatást szán. A hivatás kultúrájának át kell járnia a fiatalok pasztorációját, a családpasztorációt, a megszentelt élet és a papi hivatások előmozdítását, gondozását is. A megélt hivatás az új evangelizáció kulcsa.

A francia, az osztrák és a lengyel hivatásszolgálat bemutatta egy-egy sikeres kezdeményezését: egy fiatal osztrák apáca három programot ismertetett, melyek során fiatalokat hívtak meg olyan rendezvényre, ahol a hivatás kérdése kezdetben csak közvetett módon merült fel. A rendezvény végére derült ki, hogy a hivatás kérdésének tisztázása életünk legfontosabb feladatai közé tartozik. Egy lengyel előadó arról beszélt, hogy a hiteles keresztény élet és az ebből fakadó személyes kvalitások fontosabbak a technikáknál s a kommunikációs eszközöknél. Különösen igaz ez a hivatáspasztoráciával foglalkozó személyekre. Csak az tudja érthetően közvetíteni Isten szeretetét, megbocsátását, életalakító kegyelmét, aki maga is ebben él, és ismeri, szereti azokat, akikhez szólnia kell. A francia delegáció a kommunikáció kapcsán kiemelte, mennyire fontos tisztázni, mit is szeretetnénk közölni valójában; rangsorolnunk kell a prioritásainkat, ki kell jelölnünk a célt, mindig szem előtt tartva a következő öt szempontot: kinek beszélünk, és mikor, mit akarunk mondani, hogyan mondjuk és hol.

A kérdésre – hogyan viszonyul az antropológiai kulturális és gazdasági válság által megviselt, szekularizált Európa a hivatások és az evangelizáció kérdéséhez – a CCEE főtitkárhelyettese a következőket mondta: a mai Európa egy olyan beteghez hasonlít, aki érzi a fájdalmakat, szenved is, patologikus tünetei vannak, de nincs kedve orvoshoz menni, még kevésbé hajlandó egy komoly terápiára. Szoros kapcsolat van ugyanis a fogalmak és a viselkedés, az életmód betegségei között. A szabadság felelősség nélkül, az 'én' a 'mi' nélkül, az intellektus a szív nélkül, a tudomány a hit nélkül, a világ Isten nélkül szükségképpen súlyosan fogyatékos. A hivatások és az evangelizációval kapcsolatos nehézség éppen az, hogy mint minden komoly terápia, ez is betegségtudatot feltételez, bizalmat követel az orvos iránt, és feltételezi, hogy a páciens mindent megtesz, amit a gyógykezelés megkövetel. Megtérés, bűnbánat, életmódváltás nélkül nincs lehetőség az evangéliumi életre. A végső, egészséges jóllét eléréséhez komoly és folytonos erőfeszítésre van szükség. Jézus Krisztus és a szentek mutatják meg nekünk ezt az egészséges, teljes, csodálatos és vonzó emberséget. A keresztény művészetben csillan fel valami Isten végtelen szépségéből, ami maga felé vonz bennünket, és képessé tesz minket, hogy végigjárjuk a megtérés és a „gyógykezelés” fáradságos útját.

„Csak a szeretet hiteles” – idézték a találkozón Hans Urs von Balthasart. A szeretet mindenekelőtt a közösség megtapasztalása, közösség Istennel és a többi emberrel – emelte ki Janka Ferenc. Korunk, de minden korszak emberének a legnagyobb tévedése, hogy azt hiszi, hogy elég önmagának, vagy hogy csak nagyon kevés ember szükséges vagy hasznos önmaga megvalósításához, s Istenre egyáltalán nincs szüksége. Valójában, ha nem Istentől tanuljuk folyamatosan azt, hogy mit jelent igazán szeretni, akkor újra meg újra összekeverjük a valódi szeretetet az önzés különböző formáival, ártva magunknak és másoknak is. Isten szeretetének iskolájában tanuljuk meg helyesen szeretni önmagunkat és másokat.

Azzal a kérdéssel kapcsoatban, hogy az internet veszély vagy esély inkább, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa főtitkárhelyettese kifejtette: az internet hatalmas eszköz, és mint ilyen: jóra és rosszra egyaránt használható. Minden attól függ, hogy miként és milyen célra használjuk, illetve használják mások ezt a barátot vagy ellenséget. Igen nagy itt a felelősségünk, különösen azoknak, akiknek a jövő generációkat kell megtanítaniuk az internet okos, körültekintő és felelős használatára. Janka Ferenc kifejezte remélnyét, hogy minden kockázata ellenére az internet sok embert hozzásegít a kultúrához, a munkához, a jobb élethez. A teljes fejlődéshez hozzátartozik a lelki dimenzió is – tette hozzá. Ezzel kapcsolatban azt remélem, hogy az új evangelizációnak is hatalmas eszköze lesz az internet. Hiszen a legnagyobb sötétségnek sincs semmi hatalma még egy gyertyalánggal szemben sem. Nem kell félnünk, nem szabad lámpásainkat a véka alá rejteni, hanem bátran a gyertyatartóra kell tennünk, hogy világítson azoknak, akik a házban vannak (vö Mt 5,15–16).

Ebben az évben lesz a Pápai Alapítvány a Papi Hivatásokért (POVS) létrehozásának 60. évfordulója – ismertette Janka Ferenc. A Nevelési Kongregáció egy római rendezvényén, amely többek között ennek a jubileumnak az előkészítésével is foglalkozott, mondta XVI. Benedek pápa: „a hivatáspasztorációban a Jézus követésére szóló egyetemes meghívás értékének hangsúlyozásán túl fontos, hogy nyilvánvalóbban foglakozzanak a szolgálati papság témájával. A papot ugyanis a Krisztushoz való sajátos hasonulás jellemzi, ez különbözteti meg lényegileg a többi hívőtől, és ez rendeli őt a hívek szolgálatára”. A CCEE hivatásszolgálati munkájának jövőbeni prioritása, az elnökségnek a Szentatya útmutatását követő szándéka szerint, a papi hivatásokelőmozdítása lesz – mondta el a SIR olasz katolikus hírügynökség készített olasz nyelvű interjúban az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa főtitkárhelyettese.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

(gj)