Hogyan újulhat meg az egyház a botrányok okozta válság után? – második rész

Nézőpont – 2010. augusztus 13., péntek | 14:02

Az egyház válsága mindig a szentek válsága. Az évszázadok során sajnos sok botrány fordult elő, de Isten mindig támasztott szenteket, akik visszavezették az egyházat igazi önmagához. A közelmúltban kibontakozott válságot sem elég törvényi szabályozással, szűrővizsgálatokkal, jóvátétellel kezelni. Az egyház – és a világ – igazi „válságmenedzserei" ma is egyedül a szentek.

A szentek nemcsak az egyház, hanem az egész társadalom számára példát adnak a kiskorúak megrontásához való helyes hozzááállásra. Mkasa József, Sebuggwawo Dénes és Lwanga Károly ugandai vértanúk azért haltak meg, mert fiatalokat védtek a testi meggyalázástól.

Az 1884-ben trónra lépő Mwanga király udvarmestere, a keresztény Mkasa észrevette, hogy a király homoszexuális vonzalmat táplál apródjai iránt, és molesztálja őket. Úgy érezte, nem maradhat tétlen a bűnnel szemben: különféle trükkökkel próbálta védeni a fiatalokat, valahányszor a király „értük küldetett". A király, amikor rájött, haragjában kivégeztette. Dühében, amiért a keresztény vallás elítéli a kultúrájában egyébként elfogadott aktív homoszexualitást, néhány hónap múlva Sebuggwawo Dénes katekétát maga szúrta le lándzsával, később Lwanga Károlyt és 26 apródot kegyetlen kínzás után élve elégettetett.

E hős vértanúk bátorságra, a bűn gyűlöletére és a teljes önfeláldozásig menő szeretetre tanítanak, de történetükkel kapcsolatban még két dolgot érdemes megjegyeznünk. Az egyik, hogy Mwanga király nem egyházi személyiség volt. Tény, hogy a pedofília színtere napjainkban sem elsősorban az egyház, amint azt a média tévesen sugallja. Minden becsületes embernek fel kell tehát lépnie ellene az iskolákban, intézetekben és minden olyan helyen, ahol a kiskorúak szexuális zaklatása magasabb arányban fordul elő, mint az egyházban.

A másik, hogy Mwanga király 16 évesen lépett trónra, és 18 éves volt, amikor kivégeztette a vértanúkat. Vagyis tizenévesen nála csupán néhány évvel fiatalabb fiúkat rontott meg, ám ennek következményei nem kevésbé tragikusak, mint ha idősebb ember az elkövető. Ha mai társadalmunk valóban fel kíván lépni a kiskorúak szexuális zaklatása ellen, akkor is meg kell tennie ezt, ha fiatalok követik el gyengébb osztálytársak vagy alsóbb évesek kárára. Sok helyen sajnos szemet hunynak az ilyen magatartás fölött.

Az ugandai vértanúk életüket áldozták tiltakozásul az ellen, hogy fiatalokat ilyen módon kihasználjanak. Közbenjárásukra képesek leszünk követni példájukat: önfeláldozó bátorsággal gyűlölni a bűnt és szeretni a fiatalokat.

Összefoglalónk P. Roger J. Landrynak a catholicpreaching.com internetes oldalon megjelent írása alapján készült – folytatjuk.

Magyar Kurír