Ifjúsági közösségi napot tartottak a Kalocsa – Kecskeméti Főegyházmegyében

2013. november 20. szerda 16:42

A találkozás és párbeszéd jegyében - játékkal, teaházzal, vacsorával, borkerttel és végül táncházzal – szerveztek közösségi napot a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fiataljaira számára november 16-án Kecskeméten. A sikeres rendezvény folytatását már tervezik. A Parázs Pasztorális Központ számol be az eseményről.

Több mint 180 fiatal részvételével rendezték meg szombaton az első Egyházmegyei Ifjúsági Közösségi Napot (EIKN) a kecskeméti Szent Család plébánián. Jelen voltak számos közösség fiataljai, közösségvezetők és a főegyházmegye Szegeden tanuló papnövendékei is. A Parázs Pasztorális Központ és a Lajosmizsei Jászok Ifjúsági Egyesület (LJIE) több hónapos munkájának eredménye volt ez az alkalom. A szervező csapatot kecskeméti és izsáki fiatalok is gazdagították. A program elsődleges célja olyan fórum megteremtése volt, amely egymással folytatott párbeszédre és tapasztalatcserére ösztönzi az egyházmegye ifjúsági közösségeit.

Az érkezők a regisztrációnál a Korda Könyvkereskedés ajándékkönyvét vehették át. A napot imával nyitották meg, Isten áldását kérték közösségeikre, a találkozóra. Az ismerkedős játékok és a World Café mellett teaház és borkert, svédasztalos vacsora, majd táncház tették kerekké ezt a délutánt. A fiatalokat a LJIE által az Emberi Erőforrások Minisztériumánál és a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetnél elnyert pályázat segítségével, valamint az egyházmegye Ifjúsági Bizottságának támogatásával látták vendégül.

A program elején játék keretében kiderült, hogy az egyházmegye mely területeiről érkeztek a jelenlevők. Összesen 17 település neve hangzott el. Miután a képzeletbeli térképen mindenki elhelyezte magát, következtek a közösségek: minden csapat egy-egy tálca süteménnyel érkezett, ennek alapján kellett bemutatkozniuk: „Ez azért jellemez minket, mert…”. Érdekes, és kreatív megoldások születtek.

A folytatásban beszélgetést kezdeményeztek a World Café keretében. Ennek lényege, hogy a megadott témákat körbejárva – szó szerinti értelemben, hiszen az idő leteltével egy következő asztalhoz vándoroltak a résztvevők – kiscsoportokban folyt a tapasztalatcsere. „Nekünk nagyon tetszett ez a beszélgetős rész, mert így megismerhettük más közösségek örömeit, nehézségeit is, és rájöhettünk, hogy nem vagyunk egyedül; vannak, akik hasonlóan gondolkodnak, mint mi” – árulták el a kiskőrösi fiatalok tapasztalataikat.

A vacsora további lehetőséget kínált a személyes találkozásokra. Majd a Rozsnyói Zoltán és Szabó Sándor által felajánlott borok kóstolása következett, az ifjabbak pedig a teaházban folytatták a beszélgetést. Rozsnyói Zoltán borszakértő arról is beszélt, miként kapcsolható össze a borivás a Bibliával.

A jó hangulatú együttlétet moldvai táncház zárta, amelyhez a lajosmizsei Jászok Együttes szolgáltatta a csángó dallamokat. Az est végén Hatházi Róbert ifjúsági referens atyát a következőképpen értékelte a remélhetőleg hagyományteremtő közösségi napot: „Örülök, hogy ennyi fiatal ilyen sok helyről el tudott jönni. Nagy öröm volt számomra látni a World Café közben dolgozó csoportokat. Természetesen a megszületett gondolatok összegzésével nem ért véget ez a munka, mert fontos, hogy az itt szerzett tapasztalatokat továbbadjuk az atyáknak, közösségvezetőknek.”

Mindez azt jelenti, hogy az első alkalom remélhetőleg nem az utolsó lesz az EIKN történetében. A szervezők és a résztvevők részéről is igény mutatkozik a folytatásra. A legnagyobb érték ebben a találkozási módban, hogy kifele is mozdulnak az ifjúsági közösségek, melynek során a tapasztalatok megosztása, kamatoztatása is megtörténik, és így gazdagodnak csak igazán – írta a találkozót értékelve Hortobágyi Tibor.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
megaldottak-felujitott-tours-i-szent-marton-templomot-vizafogon
Megáldották a felújított Tours-i Szent Márton-templomot Vizafogón

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg a felújított Tours-i Szent Márton- (és Flüe-i Szent Miklós-) plébániatemplomot Budapest Vizafogó városrészében szeptember 23-án.

2017. szeptember 23. szombat
gyerekek-es-katonak-nemzeti-katonai-zarandoklat-mariaremeten
Gyerekek és katonák – Nemzeti katonai zarándoklat Máriaremetén

Szeptember 23-án, szombaton kisebb „katonai tábort” építettek a máriaremetei kegytemplom kertjében, Bíró László tábori püspök pedig a minden szakmában, de a honvédelemben talán különösen is szükséges állhatatosságról elmélkedett prédikációjában. És a gyerekek is megtalálták a számításukat.

2017. szeptember 23. szombat