Így újul meg a szentkúti kegyhely - KÉPGALÉRIÁVAL

Hazai – 2013. október 14., hétfő | 10:45

Október 8-án kezdődtek meg a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely felújításának munkálatai, amelyek egy évet vesznek igénybe. Ezért a kegyszobor október 14-én, hétfőn a budapesti Szent István-bazilikába érkezik. Mi változik Szentkúton és miért? Ennek jártunk utána.

A képre kattintva megtekintheti képgalériánkat.

Mátraverebély-Szentkúton október 3-án, került sor a felújítás elindulását jelző alapkőletételre, amelyen részt vett Áder János államfő is, Erdő Péter bíboros képviseletében pedig Székely János püspök mondott beszédet.

A magyar kormány 2012 augusztusában közel 2,5 milliárd forint pályázati pénzt ítélt meg a kegyhely fejlesztésére. Az átalakítások elkezdésével, 2013. szeptember 30-tól munkaterületté alakul át a kegyhelynek az a területe, amelyet kerítéssel választ el a Confector Mérnök Iroda Kft., amely a kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázatot megnyerte. Ekkortól erre a területre csak az engedéllyel rendelkező személyek léphetnek be.

Azért, hogy a zarándoklatokat, szentmiséket minél előbb a bazilikában tarthassák, szeptember 29-től a templomot is bezárták, a vasárnapi szentmiséket pedig az október 6-i búcsú után az aszfaltos parkolóban felállított szabadtéri oltárnál tartják.

Több, jobb, szebb

A zarándokhelyen számos dolog fog változni aszerint a felújítási terv szerint, amelyet a kegyhely igazgatójától, Kálmán Peregrintől kapott meg a Magyar Kurír. Megújul a templom, a templombelső: új világítást kap a templomtér, elektromos padlófűtés kerül a megújuló padok alá, elbontják a főbejárat felőli vasrácsot és a két mellékoltárt, így a szószék az eredeti helyére kerül; az oltáron is lesznek változások, így a kegyszobor jobban látható és könnyebben megközelíthető lesz. A rendházban a felújítás mellett a funkcionális tereket szeretnék jobban beosztani. 

A gyóntatóudvart is átépítik, mivel az a felújítási tervezet indoklása szerint nem felel meg a kor követelményeinek, az eredeti, húszas évekbeli architektúrát pedig már többször átépítették.

Úgyszintén megújul a szabadtéri misézőhelyet is magában foglaló „térsor”. Ez a tervezet szerint a felújítási projekt „kulcseleme”, mivel ma nem beszélhetünk egységes látványról, a díszítőelemek, építészeti megoldások, burkolatok, utcabútorok nagy része alacsony színvonalú és „heterogén”. Kicserélik a patak öt hídját is.

Felújítják és átalakítják a zarándokházat, amelyből megemelt komfortfokozatú épületet szeretnének létrehozni kétágyas, fürdőszobás szobákkal, amelyek megidéznék a kolostori hangulatot; jól felszereltek, de puritának. Így itt összesen ötven főnek tudnak majd szállást adni. A csoportosan érkező zarándokok számára a kegyhely lábánál egy három szárnyból álló épület-együttest terveznek, amelyek egyenként 32 főt tudnának befogadni. Kialakítanak egy korszerű konyhát is, a szabadtéri programok látogatói igényei miatt pedig új mosdót és biciklitárolót is terveznek.

Végül terveznek egy fogadóépületet is, amelyben lesz információs centrum, kegytárgyüzlet, mosdó és fogadótér.

Kálmán Peregrin a Kurírnak kifejtette: az építkezés célja, hogy a kegyhely megfeleljen az új elvárásoknak, így alkalmas legyen az iskolások, zarándokok több napos elszállásolására, a zarándoklat hagyományának fenntartására és újragondolására.

„Társai akarunk lenni azoknak, akiknek az útja a búcsújáróhelyen keresztül vezet Krisztushoz. Minden ezért történik. Erre utal az alapkő is, amelynek középpontjában a szentföldi kereszt, Jézus öt szent sebének szimbóluma áll, hisz az első zarándokaltok azzal a céllal indultak, hogy érinthessék, bejárhassák azt a helyet, ahol Jézus járt és kelt” – mondta Peregrin testvér.

A mátraverebély-szentkúti kegyszobrot Erdő Péter bíboros fogadja a Szent István-bazilikában október 14-én, hétfőn a 18 órakor kezdődő ünnepi szentmisén.

Kapcsolódó hírünket itt olvashatják.

SzG/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!