II. János Pál áldotta meg: Gyenesdiáson a Kézfogás harangja

Hazai – 2011. április 11., hétfő | 13:01

A nemrégiben megszépült külsővel ünneplő Gyenesdiás Havas Boldogasszony kápolnájában egy új harang is szól: a Kézfogás harangja.

Az elnevezés szimbolikus: arra utal, hogy több szomszédos település – Keszthely, Hévíz, Cserszegtomaj és Gyenesdiás – önkormányzata, egyházközségei és a hívek áldozatos összefogásával készült. A tervek szerint egy új kápolnában szerették volna elhelyezni, de ez anyagi okok miatt eddig nem valósulhatott meg.

Gombos Miklós, a jeles harangöntő mester a „H” hangzású, 325 kg súlyú harangot már 2002-ben elkészítette; csaknem teljes egészében közadakozásból, amelyhez a protestáns testvérek s a nem hívő lakosok is hozzájárultak. A nemes célok ünnepélyes megerősítésére Vértesaljai László SJ az akkor Rómában szolgáló jezsuita lelkipásztor közbenjárásával még azon évben nagyszerdán megáldotta II. János Pál a Vatikánban, a négy település polgármesterei, valamint Márfi Gyula érsek jelenlététében. A lengyel pápa egyúttal a küldöttségre is áldását adta, méltatva nemes kezdeményezésüket és az összefogás lelkületét, amely mai világunkban oly nagyon hiányzik.

Miután a harang hazaérkezett Rómából, országjáró körútra indították: járt Őrbottyánban, Keszthelyen, Zalaváron, Zalaegerszegen, Sopronban, Győrben, Szigetszentmiklóson, Hévízen, Móron, Székesfehérváron, Tapolcán, Veszprémben, Vörsön, a Balaton közepén, Budapesten, Gyenesdiáson és Keszthely-kertvárosban. Mivel az áldozatos erőfeszítések ellenére sem sikerült mindezidáig méltó helyszínt és végleges elhelyezést találni neki, ezért átmeneti  jelleggel a megújult gyenesdiási Havas Boldogasszony-kápolna tornya ad otthont a „Kézfogás” harangjának.

A megszépült templom ünnepi szertartásán Márfi Gyula érsek áldotta meg a harangot és a kápolnát, méltatva a települések összefogását. Mint mondta: az összefogás és a pápai áldás nyomán – láthatóan – nemcsak a templom újult meg, hanem az itt élők kapcsolata is egymással és az Istennel.

Örömmel és hálával áldotta meg az érsek a település elhunyt plébánosa, Tóvölgyi László emlékére és tiszteletére állított emléktáblát, aki a kápolna megújításának, a harang elkészítésének kezdetektől serkentője volt.

Toldi Éva/Magyar Kurír