II. János Pál egy egész nemzedékhez szólt Istenről

Kitekintő – 2011. március 8., kedd | 14:17

A Vatikáni Rádió interjút készített Joaquín Navarrro-Valls volt szentszéki szóvivővel.

Kevesebb mint két hónap múlva II. János Pál pápát a boldogok között tisztelhetjük. Ez az emlékezetesnek ígérkező esemény számos kezdeményezést hív életre világszerte. Érthető, hogy különösen mély érzelmekkel készülnek a szertartásra mindazok, akik közvetlen közelről szolgálták Karol Wojtyła pápát. Közéjük tartozik a vatikáni sajtóterem volt igazgatója, Joaquín Navarro-Valls is, aki a Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatában először arról beszélt, milyen érzésekkel fogadta a boldoggáavatás hírét:

„Ugyanazokkal az érzésékkel, amelyeket néhány perccel halála után, 2005. április 2-án éreztem. A végtelen hála érzése ez iránt a nagy pápa iránt, aki közvetlen módon szólt Istenről, természetesen nemcsak nekem, hanem egy egész nemzedéknek” – mondta a vatikáni sajtóterem egykori igazgatója.

Navarro-Valls elmondta: húsz éven át II. János Pál közvetlen közelében élt. Míg korábban mindössze néhány órát tölthetett vele egy-egy alkalommal, szóvivői szolgálata során nap mint nap 24 órán át volt jelen az életében.

II. János Pál legnagyobb öröksége saját személye, a keresztény élet példaképe. Látszott rajta, hogy megéli az evangéliumot. Ez volt a legnagyobb ajándék részéről – emelte ki egykori szóvivője. Karol Wojtyła tanításából a következő gondolatot emelte ki nyilatkozatában Navarro-Valls (amelyet pápasága idején többször hangoztatott II. János Pál, például az UNESCO székházában, Párizsban): „A hit, amelyik nem válik kultúrává, rosszul befogadott, rosszul megélt és rosszul továbbadott hit”. Boldoggáavatására azért kerülhet ilyen hamar sor, mert mindnyájan láttuk következetességét: aszerint élt, amit hirdetett. Ezért volt képes arra, hogy átadja a keresztény értékeket, mind szavaival, mind pedig saját életével – hansúlyozta Joaquín Navarro-Valls.

A volt szentszéki szóvivő utalt II. János Pál közismert humorára, jókedvére. Számos kiváló tulajdonsága közé tartozott, hogy rendkívül pozitívan tekintett a világra. Ez természetéből fakadó adottsága volt. Mélyen áthatotta az a meggyőződés, hogy mindnyájan Isten gyermekei vagyunk. E bizonyosság volt mindenki számára látható optimizmusának alapja. Egészen biztos, hogy most a mennyből, Isten tekintete előtt állva, még inkább mosolyogva tekint ránk – nyilatkozta Joaquín Navarro-Valls, II. János Pál pápa szóvivője.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

(gj)