II. János Pál pápa boldoggáavatására készülve – javított időponttal!

Kitekintő – 2011. április 6., szerda | 9:39

Április 5-én, kedden délelőtt a Szentszék sajtótermének II. János Pál aulájában ismertették a közelgő boldoggáavatás és a szertartáshoz kapcsolódó események részletes programját.

Április 30-án, szombaton este nyolc órakor imavirrasztás kezdődik a Circus Maximus területén. Az ájtatosság két részből áll. Az első részben Safiria Leccese újságírónő vezetésével felidézik II. János Pál szavait és gesztusait. Közreműködik a római egyházmegye zenekara, valamint a Santa Cecília zeneművészeti főiskola zenekara Marco Frisina prelátus vezényletével.

Ezután ünnepélyes körmenetben az oltár mellett elhelyezik a híres Salus Populi Romani (a Római Nép Szabadulása) Mária kegyképet, az egyházmegye minden plébániájának és lelkészségének képviselői  jelen lesznek.

Tanúságtételek hangzanak el a pápa legközvetlenebb munkatársai részéről, mint szóvivője, Joaquín Navarro-Valls, és személyi titkára, Stanisław Dziwisz bíboros. Tanúságot tesz Marie Simon-Pierre nővér is, akinek csodás gyógyulása megnyitotta az utat a boldoggáavatás felé. A felszólalások között rövid dokumentumfilmeket vetítenek II. János Pál pápaságának legfőbb mozzanatairól.

Az imavirrasztás első részét a Totus tuus liturgikus ének zárja, amelyet Marco Frisina komponált II. János Pál pappá szentelésének 50. évfordulójára, és amelyet gyakran előadtak jelenlétében is az egyházmegye különféle szertartásain.

Az imavirrasztás második részének középpontjában a rózsafüzér Világosság titkai állnak, melynek imádkozását II. János Pál vezette be. Felhangzik Boldog II. János Pál himnusza, amelynek címe: Nyissátok ki a kapukat Krisztusnak. Ezt követően Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke röviden ismerteti a leendő boldog főbb spirituális és lelkipásztori vonásait. Ezt követi a szentolvasó elimádkozása, amelyet a világ öt különböző Mária kegyhelyén mondanak el a hívek. Minden titokhoz egy-egy imaszándék fűződik.

A Krakkó melletti Łagiewniki kegyhelyen a fiatalokért, a tanzániai Kawekamo kegyhelyen a családokért, a libanoni harissai Miasszonyunk kegyhelyén az evangelizációért, a mexikóvárosi Guadalupei Szűzanya-bazilikában a reményért és a népek békéjéért, végül a fatimai kegyhelyen az egyházért imádkoznak.

A szertartás végén XVI. Benedek pápa az Apostoli Palotából videóösszeköttetés segítségével mondja el a záró imát és adja apostoli áldását minden résztvevőre.

Május elsején, húsvét 2. vasárnapján, amely egyben az Isteni Irgalmasság vasárnapja, reggel 10 órakor kezdődik a boldoggáavatási szentmise, amelyet XVI. Benedek pápa mutat be. A szertartást megelőzően 9 órától kezdve a hívek elimádkozzák a Szent Fausztina nővér által bevezetett ájtatosságot, az Isteni Irgalmasság rózsafüzérét, amely különösen kedves volt II. János Pál számára. A boldoggáavatási formula elhangzása után leleplezik az új boldogot ábrázoló kegyképet, amely a Szent Péter-bazilika középső loggiáját díszíti, majd latinul felhangzik Boldog II. János Pál himnusza.

Május 2-án, hétfőn délelőtt fél 11-kor Tarcisio Bertone bíboros, vatikáni államtitkár mutatja be a Szent Péter téren a hálaadó szentmisét az új boldog tiszteletére. A szertartáson közreműködik egy varsói kórus és a wadowicei szimfonikus zenekar – hangzott el többek között a kedd délelőtti sajtótájékoztatón.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír