Ikonszentelés Hajdúdorogon

Hazai – 2014. január 16., csütörtök | 11:05

Kocsis Fülöp megyéspüspök diákok által készített ikonokat áldott és szentelt meg a hajdúdorogi Kalkuttai Teréz Anya Általános Iskolában.

Az 50 roma értelmi fogyatékkal élő, tanulásban akadályozott gyermeket oktató hajdúdorogi Kalkuttai Teréz Anya Általános Iskolában rendszeresen tart hitoktatást a hajdúdorogi görögkatolikus egyházközség.

Ezúttal ikonszentelésre gyűltek össze a gyerekek. Kocsis Fülöp megyéspüspök a szertartáson megáldotta és megszentelte az alkotásokat. Az Istenszülőt és Krisztust ábrázoló ikonok Monostory Viktória, a Szent Bazil Oktatási Központ tanárának vezetésével készültek, s a gimnázium művészeti köre diákjainak alkotásai. Kocsis Fülöp beszédében felidézte Abgár király történetét, amelyhez az első Krisztus arcát ábrázoló ikon születése kapcsolható. Kiemelte, hogy az ikonok felhívják a figyelmet Isten jelenlétére. Minden ikon azt sugallja: „szeretlek téged, megerősítelek téged. Bármit kérsz a Jó Istentől meghallgatja az imádságodat.” A püspök kérte a gyerekeket, hogy az iskolában és otthonaikban a tőle kapott ikonok előtt imádkozzanak és gyertyagyújtással adjanak hálát Istennek.

Hajdúdorogi Egyházmegye/Magyar Kurír