Ima és böjt Ukrajnáért

Kitekintő – 2014. január 27., hétfő | 10:33

A Munkácsi Egyházmegye a püspöki konferenciához csatlakozva  felhívással fordult a keresztény hívőkhöz, hogy imádkozzanak és böjtöljenek az ország békéjéért. Levelüket az alábbiakban közöljük.


Az Ukrajnai Római Katolikus Püspöki Konferencia levéllel fordult az ország híveihez, melyben január 26-án imára, január 27-én böjtre hívnak fel minden Krisztusban hívő embert az ország békéjéért, a konfliktusok békés rendeződéséért. A püspökök fájdalmukat fejezték ki amiatt, hogy az összecsapásoknak már halálos áldozataik is vannak; az imádságban megemlékeztek róluk és családjaikról, imádkoztak a sebesültekért is, és mindazokért, akik a segítségükre voltak.

Kijevben november 24-én kezdődött a nagy tömegeket megmozgató, békés tüntetéssorozat, mely nem sokkal később sebesültekkel járó, erőszakos összecsapásokba ment át. Az átmeneti nyugalom után az erősen korlátozó törvények elfogadása újra lángra lobbantotta az elkeseredést, s újra fellángoltak a harcok. A helyzet egyre súlyosbodik, az egész országban - így nálunk, Kárpátalján is - teljesen bizonytalanná vált a helyzet. A püspöki kar felhívására természetesen egyházmegyénk is csatlakozott az imához és a böjthöz, melyet papjaink vasárnap kihirdettek a szentmiséken.

Az országban eddig is sok helyen folytattak buzgó imát a helyzet megoldásáért, sokhelyütt egész napos imát és/vagy szentségimádást tartanak a békéért. Kijev római katolikus templomában, a Szent Sándor székesegyházban, mely a Majdanon található, szintén mindennap van szentségimádás erre a szándékra.

Vasárnap, január 26-án az Úrangyala imádság után Szentatyánk, Ferenc pápa is imádkozott Ukrajnáért, az erőszak megszűnéséért, a konfliktus békés megoldásért, s imájában megemlékezett az elhunytakról, a sebesültekről és családjaikról is.

Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye/Magyar Kurír