Iskolát építtet a Szombathelyi Egyházmegye

Hazai – 2014. április 30., szerda | 12:50

Több mint kétmilliárd forintos állami és uniós pályázati támogatással 24 tantermes épületegyüttest építtet az egyházmegye Szombathelyen az eddig két telephelyen működő Brenner János Általános Iskola és Gimnázium számára – tájékoztat Veres András püspök.

A pályázati támogatásból egy tízezer négyzetméter alapterületű, háromszintes iskola épül korszerű szaktantermekkel, jól felszerelt laboratóriummal és tornacsarnokkal – közölte a szombathelyi sajtótájékoztatón az egyházmegye főpásztora.

Hozzáfűzte: reményeik szerint a püspöki alapítású Brenner János Általános Iskola és Gimnázium 2015 szeptemberében már az új épületegyüttesben kezdheti meg a tanévet.

Az egyházmegye által fenntartott iskola jelenleg a város két pontján, két, erősen leromlott állagú épületben működik, ezek felújítása is csak állami, pályázati támogatással lett volna lehetséges, hiszen az meghaladta az egyházmegye anyagi lehetőségeit. Ez sem oldotta volna meg azonban a tornaterem kérdését, hiszen eddig mindkét épületben csak egy-egy tornaszoba és az udvar állt a diákok rendelkezésére – mondta el Veres András püspök.

Emlékeztetett arra, hogy a négyosztályos elemi iskolát fiúk számára 1882-ben alapította az akkori püspök Szombathelyen. A rendszerváltozás után, 1992-ben elődje, Konkoly István megyéspüspök indította újra az oktatási intézményt egyházi fenntartású általános iskolaként. Csakhogy amíg a második világháború előtt az elemiben tanuló diákok nyolcosztályos egyházi gimnáziumban folytathatták tanulmányaikat, addig a rendszerváltás után erre nem volt lehetőség.

A Brenner János iskolában két évvel ezelőtt elindították a nyolcosztályos gimnáziumot is, amelynek évfolyamai felmenő rendszerben, folyamatosan indulnak el, így az új épület kihasználtsága néhány éven belül teljessé válik.

A főpásztor szólt arról is, hogy eredetileg szerették volna, ha egy óvoda is helyet kap az épületben, ám ez a tervek módosítása – az 1350 négyzetméter alapterületű tornacsarnok befogadása – miatt nem volt lehetséges, ezért a két tervezett óvodai csoport elhelyezését az üresen maradt Hollán Ernő utcai iskolaépület felújításával oldják meg. Erre a projekt keretében 120 millió forintot pályázati támogatás áll rendelkezésre.

Az új épületegyüttes üzemeltetése a korszerű technológiai megoldásoknak köszönhetően annak ellenére is kevesebbe kerül majd az egyházmegyének, hogy ez alapterületben jelentősen meghaladja a régi iskola méreteit. A megyéspüspök közlése szerint ennél is fontosabb, hogy a gyerekek számára a korábbinál sokkal jobb körülményeket teremtenek, a szomszédos szalézi templom és a szalézi rend által fenntartott Don Bosco Művelődési Ház pedig a közösségi élet és a hitélet elmélyítésére is lehetőséget kínál.

Engler Zsolt, a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium igazgatójának tájékoztatása szerint iskolájukban 17 osztályban jelenleg négyszáz diák tanul; a gimnáziumi osztályok belépésével ez a létszám 650-700-ra is növekedhet. A projekt részeként az iskolában egy olyan természettudományos laboratórium is megépül, amely az általános iskolások és a gimnazisták számára is a legkorszerűbb körülmények között teszi lehetővé oktatást.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria