Ismert és ismeretlen fényképek Szent Pio atyáról

Kitekintő – 2011. december 14., szerda | 17:12

„A negyvenes években tizenéves voltam. Háború volt, nem volt iskola, így naponta eljártam a kolostorba. Vettem egy kis fényképezőgépet, és sok képet készítettem Pio atyáról” – írja a fényképész, Elia Stelluto.

„Egyik nap a mesterem, Federico Abresh fényképész megkért, fotózzam le vakuval Pio atyát, amikor a hívek felé fordul, hogy áldást adjon. Ötezer lírát ígért, ami annyi volt, amennyit egy év alatt tudtam megkeresni. Pio atya ugyanis köztudottan utálta a vakut, nem is volt szabad vakuzni.

Mise közben előkészültem, és kb. másfél méterről fotóztam. Pio atya nem örült a villanásnak. Mise után bementem a sekrestyébe, és bocsánatot kértem. Nagyon aranyos volt, de megígértette velem, hogy 'annyi képet csinálok, amennyit akarok, de nem használom többé azt az egérfogót' (a régi időkben használatos nagy vakut). Sose felejtem el a pillanatot, amikor azt a képet készítettem Pio atyáról, szegfűkkel a háttérben. Ja, és nem fogadtam el az ötezer lírát, mivel megharagítottam Pio atyát” – írja a szentet ábrázoló egyik leghíresebb kép készítője, Elia Stelluto.

A képek itt tekinthetők meg.

Magyar Kurír (mk) 

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!