Ítélet született a rágalmazási perben – A Székesfehérvári Egyházmegye közleménye

Hazai – 2010. július 6., kedd | 16:10

A Székesfehérvári Egyházmegye által ismeretlen tettesek ellen, rágalmazás vétségének elkövetése miatt 2007-ben indított magánvádas büntető ügyben elsőfokon ítélet született. Az Egyházmegyei Hivatal ezzel kapcsolatban kiadott közleményét olvashatják.

A Székesfehérvári Városi Bíróság, mind az I. rendű, mind a II. rendű, mind a III. rendű vádlottat bizonyítottság hiányában a vád alól felmentette. Álláspontja szerint a rendelkezésre álló bizonyítékok nem elegendőek a bűnösség megállapításához.

A magánvádlók tiszteletben tartják a Székesfehérvári Városi Bíróság álláspontját, azonban máshogy ítélik meg az egyes bizonyítékok bizonyító erejét, valamint másként értelmezik a hatályos jogszabályokat, ezért az ítélet ellen a magánvádlók fellebbezést jelentettek be, az I. és II. rendű vádlott bűnösségének megállapítása és büntetés kiszabása végett.

A magánvádlók szerint fellebbezésük célja nem csupán az elkövetők felelősségre vonása, hanem az Egyház és saját jó hírnevük, és mindazoknak a védelme, akiket igaztalan vádakkal illetnek.

Székesfehérvári Egyházmegye

* * *

Az ügy előzménye, hogy Spányi Antal püspököt és az egyházmegye több papját egy azóta megszüntetett honlap 2007 szeptemberében homoszexualitással vádolta meg.

Az azóta megszüntetett oldal – amely egy feltehetőleg oroszok által üzemeltetett amerikai szerveren kapott tárhelyet – cikkeiben Spányi Antalt és testvérét, valamint irodaigazgatóját, Ugrits Tamást is homoszexualitással vádolta, de más papok neve és fényképe is szerepelt az oldalon. Az ügyben a Székesfehérvári Egyházmegye jogi személyként, Spányi Antal megyéspüspök és irodavezetője, Ugrits Tamás pedig magánszemélyként indított magánvádas büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen.

Magyar Kurír