Izraelben csalódást okoztak a pápa szentföldi látogatásának tervei

Kitekintő – 2013. december 21., szombat | 16:31

Izrael kormányzati köreiben csalódást okoztak Ferenc pápa jövő márciusi szentföldi látogatásának tervei - írta a Jediót Ahronót című izraeli lap Ynet című honlapja.


Ferenc pápa várhatóan március 25-én Jordániából érkezik a Szentföldre, ahol kevesebb mint 48 órát tölt, vasárnap reggeltől hétfő estig. Izraelben a lap szerint azért csalódottak, mert túl rövidnek tartják tartózkodását, illetve Jeruzsálemben nem celebrál misét, csak a Palesztin Hatóság fennhatósága alatt álló területen, Betlehemben.

A Vatikán pápai látogatást előkészítő bizottsága a héten járt Izraelben, a programok még nem véglegesek. A jelenlegi tervek szerint Ferenc pápa találkozik majd Simon Peresz államelnökkel, Benjámín Netanjáhú miniszterelnökkel és a helyi vallási vezetőkkel.

Ellátogat több keresztény és zsidó szent helyre, de nem utazik el Észak-Izraelbe, a Galil hegységben található Názáretbe. A pápát Simon Peresz áprilisban, Mahmúd Abbász palesztin elnök pedig októberben invitálta szentföldi zarándoklatra.

Ferenc pápa beiktatása óta ugyan már járt Brazíliában, de azt az utazását még elődje készítette elő, első saját maga kezdeményezte külföldi látogatása a Szentföldre vezet majd.

Jordánia fővárosa, Ammán repülőteréről helikopter szállítja a pápát a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre, ahol hivatalos állami fogadtatásban részesül. A zarándoklat első napján megtekinti a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt emlékhelyet, a Siratófalat és a város keresztény szent helyeit.

A nagyszabású szabadtéri misét másnap Betlehemben tartja, de Izraelben remélik, hogy mégis lesz egy második mise is Jeruzsálemben.

A katolikus egyház korábbi vezetői hosszabb időt töltöttek a Szentföldön: XVI. Benedek 2009-ben öt, II. János Pál pedig 2000-ben hat napig maradt, mindketten meglátogatták az ország északi részében található keresztény szent helyeket is.

MTI/Magyar Kurír