Jelenlét pontokat működtet a Karitász a Sellyei Járásban

2018. december 1. szombat 11:01

A Katolikus Karitász közleményét adjuk közre.

A márciusban indult Végtelen lehetőség (EFOP-1.5.1-17) négy éves projekt célja az érintett területek további leszakadásának fékezése, megállítása, a járáson belüli fejlettségbeli különbségek csökkentése a helyi közösségek fejlesztésével, a lakosság életesélyeit, életminőségét, szolgáltatásokhoz való hozzáférését, mobilizációját, közösségi kapacitásainak aktivizálódását szolgáló beavatkozásokkal; a kapacitás hiányos és alul motivált szolgáltatások fejlesztésével és szükség szerinti pótlásával, a szolgáltatások összekapcsolásában rejlő lehetőségek kiaknázásával. A program komplex, közösségi rehabilitációs folyamatot céloz, ami biztosítja az egységes szakmai módszertani szempontok szerinti megvalósítást is.

A Jelenlét Pontokon szervezett felzárkóztatást és szociális segítségnyújtást célzó családi- és gyermekprogramok mellett kialakult az együttműködés a helyi önkormányzatokkal és szervezetekkel, amely alapot biztosít a fejlesztési program sikeres megvalósulásának. A projekt keretében a Katolikus Karitász létrehozta a Járási Fejlesztési Fórumot és a Járási Szolgáltatói Kerekasztalt, amelyek a járásban tevékenykedő döntéshozók és szakemberek rendszeres egyeztetéseinek helyszínei lesznek a projekt négy éve során. Emellett további 7 településen valósultak meg programok, ismeretterjesztő foglalkozások gyermekek és felnőttek számára, és eddig több mint 500 főt sikerült bevonni programokba. Folyamatban van a projekt első tizenkét hónapjában megvalósítandó szociális helyzetfeltárás elkészítése is.

A projekt során számos tevékenység valósul meg, mint például találkozók, szakmai műhelyek, hálózatosodás generálása, Sellye járási információs és szolgáltatási honlap és online tudástár létrehozása, „Jelenlét Pont” szolgáltató és közösségi tér működtetése két településen, Mobil Jelenlét Pontok működtetése, valamint Utazó Jelenlét Program a járás többi településén.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat modell jellegű komplex szociális felzárkóztató Jelenlét programjának kiterjesztéseként indult teljes programban öt hazai karitatív szervezet vesz részt, mely Magyarország 5 leghátrányosabb járásának 104 településén élő mintegy 100.000 lakost érinti. Az uniós forrásból finanszírozott 2 milliárd forint összköltségvetésű, 2018 és 2022 között folyó felzárkóztatásban a szervezetek egyenként 400 millió forint forrást használnak föl a hozzájuk tartozó járásban. A Sellyei járásban a Katolikus Karitász, a Gönci járásban a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Cigándi járásban a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Baktalórántházai járásban a Baptista Szeretetszolgálat, a Kunhegyesi járásban pedig a Máltai Szeretetszolgálat koordinációjában valósul meg a program.”

A Baranya megyei Sellyei járás Magyarország második legrosszabb társadalmi-gazdasági mutatókkal rendelkező járása, az ország egyik legszegényebb térsége. A 13 767 fő lakosú járás 38 településének 85%-át 500 fő alatti aprófalvak teszik ki. A térség lakossága folyamatosan csökken, míg a korösszetétel egyre inkább az idősebbek felé tolódik el. A járásban a munkaerő-piaci helyzet jelentősebb kedvezőtlenebb az országos átlagnál, és Baranya megye járásai közül a legrosszabb. A kistérség falvainak jó része visszafordíthatatlan elszegényedéssel, társadalmi és etnikai homogenizációval néz szembe. Ezek a leghiányosabb ellátottságú aprófalvak vannak a legnehezebb helyzetben, a helyi munkalehetőségek teljes hiánya, a kistérségen belüli, és az azt környező térséget jellemző munkaerő-piaci mobilitási lehetőségek igen korlátozott volta, valamint a nehezen elérhető szolgáltatások nem kínálnak kitörési pontot a lakosság számára.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kegyelmet-es-eszkozoket-kapunk-hithez
Kegyelmet és eszközöket kapunk a hithez – Vízi Elemér SJ tartományfőnök a huszonöt éves Manrézáról

Huszonöt évvel ezelőtt, Szent Erzsébet napján áldotta meg Angelo Acerbi pápai nuncius a jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Házát. A lelkigyakorlatos és konferenciaközpont történetéről, jelenéről és a jövőre vonatkozó tervekről Vízi Elemér SJ tartományfőnököt kérdeztük.

19:59
ferenc-papa-gondolkodjunk-el-miben-tudnank-valtoztatni-magatartasunkon
Ferenc pápa: Gondolkodjunk el, miben tudnánk változtatni magatartásunkon!

December 9-én délben a Szentatya elimádkozta az Úrangyala imát a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Hangsúlyozta, hogy nekünk is tudnunk kell változtatni magatartásunkon, nyitnunk kell mások felé, reményt és vigaszt kell vinnünk az embereknek.

18:57